Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е издала 102 индивидуални лицензии, одобрила е 575 работни проекти на компонентни мрежи, осъществени са 138 честотни назначения за наземно радиоразпръскване за цялата 2006 година, съобщиха от комисията.

Телекомуникационните оператори са модернизирали и разширили преносните си радиомрежи, а  най-голяма динамика се е наблюдавала при обособените радиомрежи и кабелните мрежи за разпространение на радио- и телевизионни сигнали.

През 2006 г. се е засилила конкуренцията в областта на телекомуникационния сектор у нас, твърдят от КРС. В края на годината броят на алтернативните оператори за фиксирана телефония са станали 20. Все още лидер на пазара е БТК, обобщават от комисията.

Действащият в момента Закон за Далекосъобщенията не предоставя на КРС достатъчно правомощия за регулиране на пазара на мобилни телефонни услуги, въпреки това обаче комисията е предприела действия за намаляване цените за терминиране от фиксирана в мобилна мрежа.

Реални резултати по тези проблеми могат да бъдат постигнати едва след влизането в сила на Закона за електронните съобщения, който ще предостави необходимите регулаторни инструменти и правомощия на КРС.

Една от съществените причини за забавяне реализацията на услугата „преносимост на номерата" е съдебен спор. Времето, в което той се разглежда, можеше да бъде използвано ефективно за преговори между компаниите оператори, за да бъде уточнена процедурата за преносимостта, смятат от КРС.

По последни данни тези преговори буксуват, но КРС не разполага с достатъчно ефективни механизми за въздействие, за да придвижи реализирането на услугата.

Компаниите са нарушили всички срокове за изпълнение на задълженията си в тази област. Това може да се отрази неблагоприятно върху имиджа на страната в европейски план, тъй като се нарушават поетите международни ангажименти.

На двама частни оператори („Тип Топ куриер" и „Еконт Експрес" ООД) са издадени лицензии за Универсална пощенска услуга. Това е една от необходимите стъпки за засилване на конкуренцията на този пазар, където основен монополист са „Български пощи" ЕАД, и подготовката за времето, когато трябва да отпадане резервираният сектор (2009-а година).

Съдебните процедури максимално забавят появата на нови широколентови услуги и внедряването на нови технологии. Честоти, които могат да се ползват за изграждане на мрежи с WiMax технология за предлагане на широколентови услуги, бяха предоставени с тръжни процедури на операторите в края на 2005-а и началото на 2006-а г., но съдебни дела поставят реализацията на тези услуги в затруднение.

България остана единствената страна с NMT-450 мрежа, която не осигури ефективно използване на честотния ресурс.