Според данни, подготвени от Зоологическото дружество в Лондон, животинският свят на планетата е намалял с една четвърт до една трета от 1970 г. досега, пише ББС. Популациите на сухоземните животни са намалели с 25%, на морските с 28%, на пресноводните с 29%.

Всяка година хората изтребват 1% от останалите животински видове на планетата. В момента тече епизод от Големите измирания на видове в историята на Земята. Виновни са замърсяването, селскостопанската дейност, разрастването на градовете, прекомерният риболов и лов.

Индексът Жива Планета, изготвян от Зоологическото дружество в партньорство с WWF, следи развитието на популациите на над 1,400 вида риби, земноводни и влечуги, птици и бозайници.

За 35 години между 1970 и 2005 г., числеността на тези ключови животни е спаднал с 27%. Най-силно засегнати са морските обитатели. Тяхната численост е спаднала с 30% само за последните десет години.

Най-застрашени са популациите на африканските антилопи, рибата меч и рибата чук. Едно друго величествено животно - речният делфин от река Яндзъ, наричан от местните баиджи, сигурно вече е изчезнал като вид.

Данните ще бъдат предмет на обсъждане по време на предстоящата среща в Бон на Конвенцията за биоразнообразие. Конвенцията е подписана през 1992 и има за цел да стабилизира загубата на биологични видове. През 2002 г. бе взето решение до 2010 г. да се постигне „значително намаляване" на сегашния темп на загуба на разнообразие.

Зоологическото дружество сега заявява, че политиците не са сторили нужното за постигане на целта и изтребването и изтласкването на животните от човека не е спряло.

Според WWF през следващите 30 години също и измененията на климата могат да станат сериозна заплаха за биологичните видове. От биоразнообразието зависи здравето на планетата, то има пряк ефект върху живота на всички нас, така че е „алармиращо, че независимо от повишеното съзнание за екологичните проблеми, продължаваме да виждаме тази отрицателна тенденция".

Загубата на биоразнообразие има директно въздействие върху живота на човечеството. Това е свързано с бъдещето на милиони хора в момент, когато доставките на храни стават все по-уязвими от природни катастрофи и епидемии, а водата се подава нередовно и недостатъчно.

Никой няма да избяга от въздействието на загубата на биоразнообразие, защото намалялото глобално разнообразие се превежда съвсем отчетливо в по-малко нови лекарства, по-голяма уязвимост спрямо природни катастрофи и по-силни ефекти от глобалното затопляне".

От WWF отправят призив към правителствата, които ще се срещнат в Бон - да бъдат честни с поетия ангажимент и да организират ефективна защита на дивия живот в охраняваните територии, а до 2020 година темпът на обезлесяване да бъде сведен до нула.