Тази нощ Британската общност (Commonwealth) прекрати членството на Пакистан в редовете си, съобщи Ройтерс. Държавното обединение, което включва повечето от бившите колонии на Британската империя, засилва натиска си върху пакистанския президент генерал Мушараф.

Очаква се в рамките на няколко дни в Пакистан да се завърне и бившият премиер министър Наваз Шариф, екстрадиран от Первез Мушараф в безкръвен метеж през 1999.

Шариф днес трябва да се срещне с краля на Саудитска Арабия Абдула в столицата Ер Рияд. Само преди няколко дни Мушараф изненадващо посети монарха, спекулираше се, че пакистанският лидер иска да си осигури подкрепа в навечерието на общите избори, насрочени за 8 януари. Подкрепата към Мушараф значително намяля, след като преди три седмици той въведе извънредно положение в ядрената държава.

Все пак не е ясно дали Шариф ще се върне в Пакистан преди 26ти ноември, последният срок за кандидатиране за изборите, и дали ще може да издигне номинацията си за парламента. Говорител на партията на Шариф е казал, че бившият премиер ще се върне в Пакистан след „четири или пет дни".

През 2002 Мушараф въведе ограничение за два мандата за заемане на премиерския пост, което пречи и на двамата опозиционни лидери Беназир Бхуто и Шариф отново да поемат изпълнителната власт в страната.

Чадри Шуят Хусаин, сегашният лидер на Пакистанската мюсюлманска лига (партията на Шариф) е казал, че подготовката за пристигането на Шариф е направена и в партията няма безпокойство по повод връщането на бившия й лидер.

Върховният съд на Пакистан, съставен от верни на правителството съдии, вчера най-сетне удовлетвори Мушараф, потвърждавайки, че преизбирането му от парламента на 6ти октомври е било валидно. Сега се очаква той да напусне армията и да положи клетва за следващия си пет годишен мандат като гражданско лице.

Групата за действие на министрите от Commonwealth се събра в Уганда в четвъртък и взе решение да изключи Пакистан от своите редици, настоявайки за възстановяване на демокрацията и правото на закона в тази страна.

Мушараф вече е започнал да охлабя извънредното положение, освобождавайки около пет хиляди опозиционни активисти и адвокати, задържани след 3 ноември. В петък частният телевизионен канал ARYone World поднови излъчването, много медии в страната бяха заключени.

Някои висши съдии и адвокати, чиято интерпретация на закона не се нрави на Мушараф, остават или в затвора, или под домашен арест.

Бившият премиер министър Бхуто, на която Мушараф позволи да се върне в Пакистан преди месец, днес пристига от южния град Карачи в столицата Исламабад, за да попълни кандидатурата си за изборите. Тя не направи изказване при пристигането си.