Цената на петрола се покачва слабо в началото на петъчната търговия, след като отстъпи рязко от завоюваните си нива в четвъртък. Покачващата се цена на американския долар и несигурността на инвеститорите в силата на щатската икономика, бяха основните причини за разпродажбата на петролни фючърси вчера.

Американският лек петрол доставка януари, се покачва с 38 цента тази сутрин до ниво от $92.63 за барел. На късната американска сесия снощи, суровината приключи със загуба от $2.14. Припомняме, че в сряда петролът поскъпна рязко с $5 за барел, заради слабите запаси в САЩ и очакваната финансова намеса от световните централни банки, в подкрепа на кредитния пазар.

Лондонският брент петрол се покачва с 41 цента тази сутрин до $92.53 за барел. В сряда вечерта, цената на американската суровина достигна двуседмичен връх на $94.85 за барел.

„Ако погледнем технически на пазара, два дни се опитваме да преминем над силната съпротива разположена в нивото $95 за барел. Тъй като това не се получи, в момента повечето спекуланти, разочаровано прибират печалбите си", коментира японски анализатор.

Новината за по-висок от очакваното скок в продажбите на дребно през ноември, не успя да подкрепи цената на петрола, въпреки че голяма част от тези продажби са били именно за по-скъп бензин. По-добрите американски данни обаче, подкрепиха щатската валута, която удари едномесечен връх към японската йена. Това наложи натиск на всички доларово-деноминирани стоки като злато и петрол.