„Булгаргаз" спира подаването на газ към топлофикация Плевен, Бургас и Враца, което означава, че трите централи спират да работят.
Задълженията на трите топлофикации към настоящия момент са между 5 и 6 млн. лв., а от началото на годината те са платили близо 60 млн. лв. на „Булгаргаз".

Към днешна дата топлофикациите са изплатили всички текущи задължения към Булгаргаз и се опитват да изплатят задължения от минали години, се казва в съвместно прессъобщение на трите топлофикации, изпратено до Агенция "Фокус".

„След направеното от нас предложение за разсрочване на задълженията до 15 октомври, „Булгаргаз" ни отговаря като спира подаването на суровина. От два дни те искат и ново увеличение на цената с 36% (последното увеличение на цената на газта е от 1 юли - с 5%), което ще доведе до повече от 40% общо увеличение и планирана загуба за топлофикациите.

Спирането на топлофикациите е проблем, който води до енергийна криза. Всички топлофикации в България произвеждат повече от 2000 мегавата топлоенергия. България няма мощности, с които да покрие този дефицит. Освен това потреблението на енергия годишно в България се увеличава с около 300 мегавата.

През последните две години в топлофикациите Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново са инвестирани около 85 млн.лв. за изграждане на когенерации - 70 мегавата общо. Печалбата на „Булгаргаз" за 2007 година е 155 млн.лв., а загубата на всички топлофикации в България е 25 млн.лв.

Електроинсталациите на сградите, с предвидена топлофикация, не са готови да поемат такова натоварване, което означава, че ще започнат да гърмят, пише още в текста на прессъобщението.

Неадекватната политика по отношение на топлофикационните дружества води България до енергийна нестабилност и неизбежна криза. Липсата на своевременни действия в този сектор ще го превърне в сериозна тежест за българската икономика, заявиха от топлофикациите.

Топлофикациите в България изчерпаха възможностите дадени им от регулаторната рамка за оптимизиране на работата. От няколко години те водят битка за промяна на регулаторната рамка. До този момент няма разбиране и адекватна реакция към проблемите на топлофикационните дружества, се казва още в съобщението.