Очаква се синдикатите и ръководството на БДЖ да подпишат колективния договор в "Пътнически превози".

Решението за подписване на документа бе взето в петък по време на десетчасовите преговори. „Постигнахме споразумение по всички спорни точки - по социалните параметри и по казусите, свързани с мерките, които ще позволят на ръководството да продължи реформите в компанията", каза пред БТА председателят на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров.

Влаковете вече се движат по разписание и стачката приключи след 24 дни.

Заради протестите се натрупаха загуби от над 2 млн. лева. Това ще се отрази на януарските заплати в железницата, предупреди миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски.

В следващите дни ще се решава проблемът с изплащането на забавени задължения от 24 млн. евро за новите германски мотриси.

Общо 1050 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане до този момент. Всички те ще получат възнаграждения в размер на шест брутни заплати, които ще им бъдат изплатени веднага след освобождаването от длъжност.

По план малко над 2000 души в БДЖ трябва да бъдат освободени до края на годината.

След приключване на преговорите в петък в обръщение към стачкуващите работници и служители в системата на БДЖ от Федерацията на транспортните работници и от Синдиката на локомотивните машинисти в КТ „Подкрепа" призовават за спиране на ефективните стачни действия в системата, считано от неделя, 18 декември.

„Изминаха 24 дни от започването на нашата ефективна стачка за запазване на работните ни места и доходи, изпълнени със заплахи, шантажиране, лишения, провокации и несгоди", се посочва в обръщението. В евентуални бъдещите протестни и ефективни стачни действия обаче трябва да бъде привлечен максимален брой участници и активирани всички синдикални структури на местно, регионално и национално ниво", отбелязват от двата синдиката.

Очаквайте подробности!