Днес, в зала "Десислава" на Гранд хотел "България", ще бъде фициално представена "Програма за насърчаване на търговията и инвестициите в Черноморския регион", съобщиха от пресцентъра на организаторите.

Тя е съвместна инициатива на правителствата на Гърция и Турция и на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Целта е да се насърчи търговските и инвестиционни връзки между страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество в Черноморския регион: Албания, Армения, Азърбейджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия, Турция и Украйна.

Програмата за насърчаване на търговията и инвестициите в Черноморския регион е първата програма, която се съфинансира съвместно от правителствата на Турция и Гърция под патронажа на ПРООН.

Очаква се основен двигател на програмата да бъде частният сектор, а специално място се отделя на националните агенции за насърчаване на търговията и инвестициите, стопанските и промишлени камари и други специализирани държавни институции или бизнес сдружения.