Нова инсталация за предварително третиране на излезли от употреба оловни акумулаторни батерии в град Долна баня, изградена от „ЕЛ БАТ" АД, открива днес министърът на околната среда и водите Нона Караджгова.

Инвестицията възлиза на 8 000 000 евро, а инсталацията е завършващата част от производствените мощности на „ЕЛ БАТ" АД за рециклиране на акумулатори и работи по технология, напълно отговаряща на най-добрите налични технологии в Европейския съюз и в световен мащаб.

Общият й капацитет е 80 тона обработвани отпадъчни акумулатори на денонощие. Въвеждането й в експлоатация спомага за усъвършенстване системата за събиране, транспорт и третиране на отпадъчни акумулатори при наличен технологичен ресурс и надеждни пречиствателни съоръжения, като също така ще допринесе за повишаване на количеството отпадъци, които страната ни е поела ангажимент да оползотвори с оглед изпълнение на целите по управление на отпадъците още през 2012 година.

Функционирането на Инсталацията за предварително третиране на отпадъчни акумулатори ще даде възможност напълно да бъде затворен цикълът на преработка на този вид отпадък по един екологосъобразен и щадящ природата начин. Инвестицията ще допринесе за устойчивото развитие на Община Долна баня и региона чрез създаването на нови работни места (предвидено е осигуряването на трудова заетост на 200 души), което от своя страна ще доведе до повишаване на социалния статус на населението.