Министерството на търговията на Виетнам съобщи в четвъртък, че автомобилният производител Chery е подписал споразумение за съвместно предприятие с местна компания за създаване на завод на стойност 800 милиона долара, като става първият китайски производител на електрически превозни средства, който създава мощност във Виетнам.

Индийската Tata Group възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Най-големият индийски конгломерат възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Очаква се производството на батерии в новия завод да започне през 2026 година

Производственият завод, който ще бъде създаден съвместно от подразделението Omoda&Jaecoo на Chery и виетнамската компания Geleximco, ще бъде в крайбрежната провинция Тай Бин, се казва в изявление на министерството след церемонията по подписването, информира Reuters.

От най-бедните страни в света  до истински икономически бум за 30 години

От най-бедните страни в света до истински икономически бум за 30 години

Половината от населението на Виетнам е на възраст под 35 години, в образованието се инвестират огромни средства

С капацитет от 200 000 автомобила годишно, фабриката ще произвежда електрическите модели OMODA и JAECOO на Chery. Очаква се първата фаза от строителството да бъде завършена през първото тримесечие на 2026 г., се допълва в изявлението.

Междувременно Chery, която също продава автомобили в Европа и претегля завод в Италия, ще внесе два електрически модела във Виетнам, които ще направят своя дебют до края на тази година, каза министерството.

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

От следващата година на местно ниво ще започне и производствен процес

Друга китайска компания - BYD, най-големият производител на електромобили в света, също се опита да създаде фабрика във Виетнам, въпреки че Reuters съобщи миналата седмица за вероятността проектът да се забави.