По информация на ИНТЕРФАКС от Москва, дружествата "Транснефть", "Роснефть" и "Газпром нефть" ще получат по 33.3% в обединената компания, която ще се заеме със строителството на нефтопровода "Бургас-Александрополис". Съобщението е на ръководителя на "Транснефт" Семен Вайншток.

Вайншток заяви пред журналисти, че съответното съглашение за съвместната компания вече е подписано.

По неговите думи, вече е подписан проект за междуправителствено съглашение, което се предвижда да бъде окончателно сключено до края на 2006 година. „Кой ще е оператор на проекта - това ще определяме с Гърция и България", добавя той.

През миналата седмица Вайншток е имал среща с представители на гръцката страна по този проект. „Те разбраха нашата позиция и промениха мнението си по редица въпроси". Визирано е по-ранното желание на гръцката и българската страна да получат компенсация във връзка с предоставянето на контрола в проекта на Русия с 51%.

Нефтопроводът Бургас-Александрополис ще заобиколи Черно море през територията на Гърция и България и ще позволи да се снижи обема на транспортираната нефт през претоварените проливи Босфор и Дарданелите.

Меморандумът за сътрудничество при реализация на този проект е подписан от правителствата на Русия, Гърция и България през април 2005 г. Възможния дебит на нефтопровода с дължина 285 км. е 35 млн. т. в година (възможно е увеличение до 50 млн.т.) Стойността на проекта може да достигне 900 млн. долара.