В рамките на следващите четири години Кремъл ще приключи напълно с приватизацията на нефтения си гигант "Роснефт", предаде агенция Франс прес. Експертите смятат, че Държавата доста трудно да се реши на такава крачка в краткосрочен план, но вече са осъзнати плюсовете и минусите за зависимата от петрола руска икономика.

Евентуалното раздържавяване на "Роснефт" ще бъде пълна промяна в стратегията на Кремъл. Предишните планове бяха "Газпром" да закупи контролен пакет акции от дружеството и да използва "Роснефт" като свои филиал за износа на петрол. Когато обаче "Роснефт" придоби основното подразделение на ЮКОС - "Юганскнефтегаз", в доста тъмна сделка през декември 2004 г., се разбра, че този план е неприложим.

Както от икономическа, така и от политическа гледна точка е непрактично "Газпром" да погълне "Роснефт". Освен че "Роснефт" може да се окаже прекалено голяма хапка за газовия гигант, обстоятелствата, при които "Роснефт" взе бижуто в империята на Михаил Ходорковски, усложняват цялата транзакция.

Покупката на "Юганскнефтегаз" се превърна в истински капан за "Роснефт", след заплахите за глобален съдебен процес, както и серия от искове на кредитори на бившето подразделение на ЮКОС. Активите на "Юганск" са в ръцете на "Роснефт", което означава, че последната ще е тази, която ще трябва да връща заемите.

През юли Кремъл пусна на пазара малко под 15 на сто от капитала на "Роснефт" на фондовите борси в Москва и Лондон. Продажбата, която се превърна в най-голямото първично публично предлагане на ценни книжа (IPO), донесе близо 11 млрд. долара. Делът на държавата в петролния гигант се оценява на над 70 млрд. долара.