Новолипецкият металургичен комбинат НЛМК заедно с Duferco и Esmark отправи предложение за покупка на американската компания Winner Steel.

Експерти оценяват, че 50% дял от американската компания може да струва в порядъка на $250 млн. В сравнение с възможността за масово изкупуване на активи в черната металургия в Русия, сделката за американския производител за НЛМК е само „ордьовър", пише днес Газета.Ru.

Winner Steel е сред най-големите производители на поцинкована стомана в САЩ. Единственият завод на компанията е разположен в щата Пенсилвания и е с капацитет 1,2 млн.т. (приблизително колкото и нашият „Кремиковци").

Руският НЛМК се е специализирал в производството на листов прокат. Комбинатът дава 14% от стоманата на Русия и над 55% от проката с полимерно покритие. Освен производствени мощности за стомана, в структурата на НЛМК влизат редица минни и транспортни активи.

В понеделник от компанията са разпространили писмо, в което се посочва, че е формиран консорциум с чикагската Esmark и с Duferco U.S. Investment Corporation (дъщерна компания на люксембургската Steel Invest & Finance S.A., принадлежаща на равни права на НЛМК и Duferco). Страните предварително са се договорили за покупката и са подали писмо за намеренията си.

Сделката ще се състои, ако страните успеят да договорят условията за сливането, а също и ако са изпълнени редица странични условия. Сумата и дяловото участие засега остават в тайна.

Алексей Лапшин, президент на НЛМК, посочва, че придобиването на Winner Steel ще увеличи принадената стойност и ще разшири руското присъствие на американския пазар. Надеждите на руската страна са всичко да приключи благополучно до края на второто тримесечие на 2007 година.

Придобиването на активи в чужбина е устойчива стратегия на НЛМК. През декември завърши сделката за придобиването на 50% в съвместното предприятие с Duferco Group за $805 млн. Съвместното предприятие е било регистрирано в Люксембург. То държи контролни пакети или 100% от акциите в 22 компании на Duferco, в т.ч. стоманодобивен завод и пет предприятия за стоманен прокат с ежегодна мощност 4,5 млн.т.

Руските анализатори оценяват сделката като перспективна. Интеграцията на Winner Steel в производствената верига на НЛМК ще доведе до синергии благодарение на евтината заготовка, която руският комбинат може да осигури. В същото време участието на американската Esmark в сделката ще позволи от една страна да се снижи покупната цена, а от друга да се избегнат евентуални проблеми с американските регулаторни органи.

Но делът на НЛМК във Winner Steel надали ще превиши 50%. Ако руснаците претендират за по-голям пакет, Комитетът за чуждестранните инвестиции на САЩ много вероятно ще блокира. В януари Комитетът вече одобри продажбата на Oregon Steel Mills на руската компания Evraz Group, затова продажбата на още една компания в черната металургия на руски собственици може да не получи одобрение от министерството на САЩ от съображения за сигурност.

Като цяло в интереса към независими и сравнително неголеми производители като Winner Steel има голяма логика, защото тенденция в съвременната металургия е пускането на качествена продукция с висока добавена стойност.


НЛМК надали ще спре дотук в инвестиционната си програма за тази година. В светлината на скорошното изявление на Путин за диверсификация на руската икономика, вниманието ще се пренасочи към руския пазар. „Значителни средства ще се насочат към вътрешния пазар, за преоборудване на предприятия, а така също за възможни съюзявания с руски компании".

Не е малка ролята, която в бъдеще ще играе създаваният от държавата металургичен холдинг на основата на Русспецсталь. Това предприятие напълно възможно ще стане сериозен конкурент на утвърдените руски металурзи и може да подтикне към създаване на редица съвместни предприятия в страната.