Гърците се оказаха най-заклетите пушачи в Европа, показа изследване на Европейската комисия. Според доклада трима от всеки десет европейци на възраст над 16 години са пушачи, предаде EUbusiness.

42% от гърците отговарят, че пушат всеки ден или по някакъв повод. На второ място в класацията се нареждат българите с 39% пушачи. 37% от латвийците също отговарят, че пушат активно. Прави впечатление, че болшинството пушачи отговарят, че палят цигара всеки ден.

За сравнение едва 22% от словаците заявяват, че са пушачи. На "дъното" в проучването е и Швеция, където само 25% от гражданите пушат. Британците също не са привърженици на тютюна - пушачите са 28% от населението.

Според проучването, изготвено от Евробарометър, 22% от европейците са отказали цигарите, а близо 46% отговорят, че никога не пушили. Болшинството от европейците подкрепят и зоните за непушачи в ресторанти, офиси и други публични места.

Много малко обаче са на мнение, че надписите „Пушенето убива" на кутиите с цигари имат някакъв ефект върху пушачите.

Проучването на ЕК е засегнало и „мобилността" на пушачите - 10% от тях са отишли в друга държава, за да си купят евтини цигари през последната година.

Припомняме, от началото на месеца станаха ясни новите цени на цигарите у нас. С регистрирана  окончателна цена са: „Престиж" от 3.60 лв.,  "Трезор" - 3.20 лв., Виктори slims - 3.45лв.

С междинна цена са: „Виктори HLP" - 3.50 лв., Виктори HLP рецес филтър - 3.40, „Булгартабак 1" - 3.40 лв., ММ - 3.40 лв., GD - 3.10 лв., „Средец" - 3 лв., Eva slims - 3.00 лв., Seven Hills - 3.00 лв., ММ slims - 3.00 лв., „Невада" - 3.00 лв.