Докато „наказанието на капитализма" в Латинска Америка Уго Чавес използва несметните си петролни богатства за да създаде лоялни приятели в региона, САЩ търси споразумение с Бразилия за етанола.

Бразилия от десетилетия насам е лидер в производството на биогорива. Всеки осем от десет нови коли в Бразилия е задвижвана с гориво, произвеждано от захарна тръстика.

Бразилия е първата спирка от осмото по ред посещение на Буш в Южна Америка, което ще продължи след това в Уругвай, Колумбия, Гватемала и Мексико. Обаче за 45-те минути от летището до хотела, малцина са дали признаци на радост към лимузината на американския президент, информира CNN.

Около 4,000 души от ФБР, Тайните служби и бразилската полиция са работили за сигурността на президента по време на 24-часовия му престой в Сан Паулу. По време на сравнително мирен митинг по-рано през деня, полицията е употребила сълзотворен газ и е пребила с бухалки неколцина от 6,000те демонстранти.

Обезсърчен от протестите, Буш е казал, че е на пътуване на добра воля, по време на което ще говори как достоянията на демокрацията - под формата на по-добри жилища, здравеопазване и образование - трябва да принадлежат на всички латиноамериканци, а не само на богатите.

Американски компании са дарявали оборудване за център в Сан Паулу, където младите, но бедни хора могат да получат пътеводна светлина в живота. Буш ще го посети и там ще говори за равенство и демокрация. Но повечето латиноамериканци виждат във визитата на Буш отговор срещу нарастващата популярност на Уго Чавес. Не беше само Фидел Кастро и Куба - сега вече и Венецуела, Еквадор, Боливия и Никарагуа се обръщат към лявата политика.

За да засенчи Буш, президентът на Венецуела в неделя ще говори против империализма на футболен стадион в Буенос Айрес, само 65 километра от Монтевидео, където Буш ще се среща с президента на Уругвай Табор Васкес.

Някои от демонстрантите в Сан Паулу са носели стъбла захарна тръстика в знак на протест срещу споразумението за етанола, което формално бе сключено между Държавния департамент на САЩ и бразилското Външно министерство.

Увеличеното производство на етанол може да доведе до социален протест, тъй като повечето от операциите по производството му се ръководят от богати фамилии или корпорации, които си прибират печалбите, докато на бедните остава да превиват гръб на плантациите.

Буш и неговите приятели искат да контролират производството на етанол в Бразилия и това трябва да бъде спряно - гласи позицията на Бразиското движение на безимотните работници.

От Белия дом отхвърлят подозренията, че споразумението между Буш и да Силва ще доведе до „ОПЕК на етанола", воден от Вашингтон и Бразилия.

Буш е казал, че иска да работи с пионера в производството на етанол Бразилия, за да се развие производството на алтернативни горива в Централна Америка и Карибите. Освен това те заедно с да Силва искат да поставят стандарти в разрастващата се индустрия, така че етанолът да се превърне в международно търгувана стока.

През януари Буш призова Конгреса да изиска годишната употреба на 35 милиарда галона етанол и други алтернативни горива в страната до 2017, петкратно увеличение на сегашните изисквания. За да се постигне целта, президентът е настоял да се стимулират изследванията, например за производство на етанол от дървесина и някои видове степна трева.

Бариера пред преговорите на Буш с да Силва стана въвеждането на мито от 54 цента за всеки галон етанол, внесен от Бразилия в САЩ. Буш е казал, че не е дошло времето това да се дискутира. От неговата администрация казват, че митото, което оскъпява етанола от захарната тръстика, е наложено с цел субсидиране на производителите на зърно в САШ, които са в догонващо положение.

Силва е бил поканен да сподели почивката на президента на САЩ на 31 март в Кемп Дейвид. Тогава въпросът за митото ще бъде повдигнат отново - както и за другите митнически бариери, които ЕС и САЩ са въвели в областта на селското стопанство.