„1 милиард евро ще бъдат вложени в пътища за 6 г.", пише вестник "Сега" на първа страница

Още толкова ще бъдат инвестирани в развитието на транспортната инфраструктура на страната до 2013 г., стана ясно вчера по време на инспекцията на премиера Сергей Станишев и транспортния министър Петър Мутафчиев на строителните работи на жп линията Пловдив - Свиленград.
Най-голяма част от парите - 989.59 милиона евро от средствата по оперативна програма "Транспорт", ще отидат за строителство и ремонти на шосета.
580 млн. евро са предвидени за железопътната инфраструктура, а 158 млн. евро са отделени за подобряване на условията за корабоплаване.
185.2 млн. са предвидени за разширението на столичното метро от хотел "Хемус" до Централна гара и от ж.к. "Дружба" до новото летище.

„Отварят резерва заради скъпия хляб", пише вестник "Стандарт"

Увеличението на цените на хляба и тестените изделия може да бъде укротено с жито от Държавния резерв, заяви премиерът Сергей Станишев при посещението си в Садово. Днес той свиква спешно заседание на Комисията за наблюдение на цените. Според Станишев отварянето на резерва е един от възможните варианти. Другите са незабавен внос на зърно или забрана за износ.

„Гражданите с номер в КАТ и данъчното", съобщава вестник "Сега"

От началото на 2008 г. гражданите няма да се редят на огромни опашки пред КАТ и данъчното, защото се предвижда да бъде въведена електронна система за получаване на пореден номер.
В пилотния проект са включени звената на КАТ в пет големи града - София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен, поделенията на НАП в София, дирекция "Документи за самоличност" към МВР и в три големи общини - Варна, Габрово и Бургас, уточнява изданието.

„Поскъпването е спекулативно", разкрива „Дума"

Плодове и пилешкото месо с нови цени

Повишаването на цените на хранителните стоки в последните дни е спекулативно. Това заяви вчера председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев пред БНТ. Когато нямаме икономическа и търговска обоснованост на една цена, тя може да се определи като спекулативна.
България все още е доста бедна страна и голям процент от бюджета на хората отива за хранителни продукти, коментира от своя страна икономистът Георги Ангелов. Земеделието не е достатъчно добре развит сектор в България, заяви още той и допълни, че този сектор изостава в развитието си. Земеделието е един от най-регулираните отрасли, но намесата е само на краткосрочна база, без да се гледа в перспектива, каза още Георги Ангелов.
Той обясни, че деблокирането на държавния резерв може да стане само с разрешение на Европейската комисия, тъй като България вече е член на ЕС. Трябва да се внимава с подобни мерки като използване на държавния резерв, тъй като през зимата може да има нов недостиг, а да няма зърно в резерва, каза Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Повишението на цените на земеделските продукти в Пазарджишко е резултат на голямата суша и проливните дъждове, заявиха за радио "Фокус"-Пазарджик земеделски производители от региона. С около 25% по-високи са цените на прасковите, които се търгуват в момента за 1,80 лв., поскъпването при дините и пъпешите е с 10% и те вървят съответно по 0,50 лв. и 1.20 лв. Високи остават и цените на доматите и краставиците - между 1,20 и 1,40 лв. за килограм. Цената на пипера ще продължи да се покачва и вероятно ще достигне над 2 лв., смятат търговците. Картофите също поскъпват до 0,60 лв. за килоСпоред търговците увеличението на цените на земеделските продукти през август ще продължи.
Вчера стана ясно, че пилешкото месо и яйцата скочиха в Сливен. Търговци все още продават пилешко и яйца на загуба, за да запазят клиентите си. По изчисления на търговци яйцата пристигат на около 20 стотинки за брой, а пилешкото се доставя на цена над 4 лева. Добър охранен бройлер пък сее продава и на цена от 6 лева. Според собственик на магазин търговците на едро не дават обяснения защо скачат птичите продукти.

„Станишев обеща да смъкне цените с внос", пише „Сега"

Сред мерките, които правителството ще обсъди за справяне с растежа на цените вследствие на лошата реколта, е и внос от чужбина. Конкретните варианти за овладяване на ситуацията ще бъдат обсъдени днес на заседание на Комисията по цените, съобщи вчера в Садово премиерът Сергей Станишев.

 Той обясни, че ще се анализират всички възможности за овладяване на увеличението на цените. Станишев не пожела да посочи конкретните механизми, с които държавата може да се намеси, тъй като това трябва да бъде преценено от експерти на различните министерства, които участват в Комисията по цените. Така премиерът нарече специалната междуведомствена комисия за борба със спекулативното вдигане на цените, която бе създадена в началото на годината и досега се е събирала само веднъж през март, за да установи, че няма спекула.

Вчера от пресцентъра на икономическото ведомство коментираха, че не знаят за предстоящо заседание.
Премиерът отказа да коментира обмисля ли се деблокиране на зърно от Държавния резерв. Същевременно аграрният зам.-министър Светла Бъчварова заяви пред "Дарик" радио, че в момента самият резерв търси възможности да закупи зърно и припомни, че през т. г. вече са били деблокирани около 97 000 тона, които сега трябва да се възстановяват. Бъчварова посочи, че по-скоро страната ни трябва да търси по-евтино жито от другите страни членки или от трети страни.

Поскъпване
Ценовият маратон в страната продължи и вчера. От вчера олиото във Видин поскъпна с 10 стотинки, като разфасовка от 500 г вече струва 99 ст., а литърът - 1.85 лв. Производителите оправдаха поскъпването на мазнината със скока в цената на слънчогледа.
В Пазарджик с 25% по-скъпи от вчера са прасковите, като килото е вече 1.80 лв. Скокът в цените при дините и пъпешите е с 10% и в момента килограм дини върви по 0.50 лв., а пъпешите - по 1.20 лв. Дори картофите поскъпнаха от 40 ст. през юли до 60 стотинки сега.

„Столична община ще иска пари за канализация", научаваме от „Дума"

За канализацията на Драгалевци, "Манастирски ливади - изток", Кремиковци, Яна, Горни Богров, Ботунец, Бухово, Негован, Чепинци и Световрачене ще се иска финансиране от оперативната програма "Околна среда и води", каза вчера заместник-кметът по строителство на София Ирина Савина. Работните проекти за изграждането на канализация в тези райони ще са готови до края на годината, допълни тя и обясни, че след това ще се търси изпълнител и ще се кандидатства за финансиране от фондовете на ЕС.

Изграждането на канализация е залегнало в стратегията за развитие на инфраструктурата на Столичната община, която ще обсъжда СОС следващия месец. Изграждането на канализация във всички райони и селища на София, където още няма, и укрепването на всички речни корита ще струват 162 млн. евро. В момента в София има изградени 4000 км водопроводна и 2000 км канализационна мрежа. Освен в селищата, които скоро може да имат канализация, такава липсва в районите "Киноцентър", "Ботаническа градина", "Кръстова вада", "Малинова долина", "Витоша", Симеоново и Бояна. Частично изградена е канализацията на Панчарево, Бистрица, Кокаляне, Герман, Лозен, Долни Богров, Казичене, Кривина, Кубратово и Владая.

С дадения по програмата ИСПА заем от 58.5 млн. евро ще се изградят пет пречиствателни станции в Плана планина и Витоша (по едната от които - в Плана планина, вече се работи), ще бъде рехабилитиран Рилският водопровод, което ще осигури по-чиста вода на 18 процента от софиянци, и водопроводът от Драгалевци до бул. "Черни връх". С част от заема ще се изградят шест колекторни съоръжения. Проблем при строителството им може да бъде отчуждаването на имотите, предположи Савина. Вече има 10 жалби на собственици срещу процедурите по отчуждаването на терените им за инфраструктурни проекти, каза тя.

До края на годината "Софийска вода" ще подмени водопровода на бул. "Дондуков" (от пл. "Света Неделя" до бул. "Васил Левски"); 2.8 км водопроводна мрежа в кв. "Захарна фабрика"; ще бъде изграден отвеждащ колектор при Панчарево и ще се изгради канализационен колектор със средства от ПУДООС в Горна Баня.

Столичната община е планирала срещи със "Софийска вода" през следващия месец, на които ще посочи какво иска да бъде изградено за периода 2009-2014 г., каза Ирина Савина. Така ще се наблегне не на малките улици, а на по-големите проекти, каза тя.

Пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово ще има още два биобасейна, каза Савина. С тях капацитетът на станцията ще се увеличи с още 50 процента. Амбицията ни е до 2010 г. да има канализация в 40 процента от местата в Столичната община, където сега няма такава, а до 2015 г. ще бъде изградена навсякъде, посочи Ирина Савина.

„Съветват да не плащаме изравнителните сметки", е едно от заглавията в „Новинар"

Не бързайте да плащате изравнителните си сметки за парно, защото може да се окажат незаконни. Това заяви Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите по БНТ. Причината е, че срещу първия вариант на новата Методика за дялово разпределение, която влезе в сила през април, е подаден иск във Върховния административен съд(ВАС). Мотивът е, че тя се прилага с обратно действие за миналия отоплителен сезон. И поправената методика, по която се прави в момента дяловото изравняване, също се прилага за минал период, когато абонатите са ползвали топлоенергия, без да знаят новите правила, по които ще се изчислява тяхното потребление. Перничанинът Ангел Марков е завел делото през май 2007 г. Към него ще бъдат присъединени още искове на граждани от името на федерацията, каза Кърлев. Марков, икономист по образование, е осъдил преди време "Топлофикация-Перник" за начислените му сметки за парно. Тогава дружеството не могло да обоснове в съда техния размер. Не се очаква новото дело срещу парното във ВАС да бъде решено скоро, защото съдът още не го е гледал за допустимост, а до края на месеца е във ваканция. Призивът на Кърлев да не се плащат изравнителните сметки за парно може да натрупа допълнителни лихви върху начислените суми, коментираха от топлофикациите.
Лихви не може да се начисляват върху нещо, което не се дължи, коментира Кърлев. Според него и поправената наредба, и методиката не дават правилна картина на ползването и разпределнието на топлинната енергия в дадена сграда.
Компрометирана е идеята за въвеждането на дяловото разпределние, която целеше да се пести енергия. Сега ще накажем тези, които не ползват парно или икономисват , да плащат повече, заключи Кърлев.
Изравнителните сметки за сградите, на които разпределението е направено по новата наредба, показват по-добри резултати, твърди обаче Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Новата методика за разпределяне на използваната топлинна енергия е по-добра, защото отчита доколко се отоплява сградата, каза Кузманов. Процентът, който се разпределя за сградна инсталация, е по-висок там, където парно се ползва от по-малко апартаменти, обясни шефът на топлинните счетоводители.

„Митниците предлагат по-висок акциз за бирата", съобщава „Сега"

Повишаване на акциза върху бирата е едно от предложенията за повече приходи в хазната, което предлага в своя доклад агенция "Митници". Предложението е обсъдено и на срещата между Пламен Орешарски и производителите и търговците на алкохол в петък, но финансовият министър е дал уклончив отговор, научи "Сега".
За разлика от спада в приходите от акцизи за спиртните напитки увеличението от платения акциз за бирата е близо 14 млн. лв. само през миналата година. Общо от този налог в хазната тогава са влезли 76.8 млн. лв. Повишената консумация на бира, облекчените условия за производство и бутилиране, както и ниският акциз са причините платеният акциз върху бирата да е равен на този върху спиртните напитки, отчитат от митниците. Според ведомството на Асен Асенов това е и причината да се счита, че при пивоварните компании има голям потенциал за повишаване размера на акциза.
Последно акцизът върху бирата се качи през 2005 г. и оттогава насам е 1.50 лв. за хектолитър за градус Плато, което прави няколко стотинки на бутилка бира. С това нивото на акциза е достигнало минималната ставка в ЕС.
"С нас никой не е коментирал подобна информация. Няма причина за вдигане на акциза, но ако все пак това се случи, то ще се отрази върху цената на пивото", коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите. "При нас няма сива икономика, защото в страната сме само 6 пивоварни, а и технологията не го позволява", каза още тя.
Сериозно увеличение на продажбите - с 16%, заради по-топлата зима отчитат пивоварите за първите шест месеца на годината. През миналата година ръстът е бил около 12%. В годината, в която е повишен акцизът - 2005 г., ръстът на продажбите беше само 1%, което означава, че пазарът е много чувствителен, каза Радомирова.

ЕВРОПА
След спорове в продължение на месеци през юли Европарламентът най-сетне отхвърли предложението за вдигане на минималния акциз на бирата с 4.5%. Ако покачването беше прието, то щеше да има ефект само в четири държави от Евросъюза - България, Латвия, Малта и Румъния. Според сдружението на пивоварите в Европа подобна мярка би увеличила още повече данъчната "дискриминация" между бирата и виното, за което акцизът е нула лева. В края на миналата година пък бе поискано доста по-значимо увеличение на минималния акциз - с 31%, но и на него не му бе дадена зелена светлина. И двете предложения за вдигане на акциза се отнасяха и за твърдия алкохол.
Биреният сектор формира 0,55% от европейския БВП, което в цифри е над 57 млрд. евро. Пет от седемте най-големи производители на бира са от Европа.

„Сребърният фонд - с реални шансове да тръгне от 2008 г.", пише „Дневник"

До една четвърт от бюджетния излишък да се отделя в бъдещия Сребърен фонд в подкрепа на пенсионната система - това ще предложи Министерството на труда и социалната политика в подготвяния проектозакон, който се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет до края на октомври. Фондът се създава по примера на много от европейските държави, за да подпомогне растящите разходи на пенсионната система заради застаряващото население.

Законът за Сребърния фонд е част от законодателната програма на правителството за оставащите пет месеца на тази година, която предвижда общо 60 проекта - изцяло нови закони, промени в поредица действащи и ратификации.

Експертите на социалното министерство обмислят да предложат да се разширят източниците за попълването на Сребърния фонд, както и условията за инвестиране на натрупаните в него средства. Целта е те да носят по-висока доходност, обясниха от ведомството. Понеже намалява значението на приватизацията като източник на публични приходи, предлага се да се правят отчисления за фонда и от приходите от концесии, лицензионни такси и др. За да се гарантира прозрачността в управлението му, в него ще бъдат привлечени не само представители на отделните министерства, БНБ и Комисията за финансов надзор, но и работодателските организации и синдикатите.

В Народното събрание от миналата година отлежава законопроект за създаване на държавен фонд за гарантиране устойчивостта на обществената пенсионна система. В него се предвижда във фонда да влизат 10% от бюджетния излишък и половината от приходите от приватизацията. Парите са заложени в бюджета за тази година, което означава, че в БНБ са заделени около 500 млн. лв. за учредяването му. Според неприетия закон парите са част от фискалния резерв, което означава, че ще бъдат замразени на влог в БНБ. Тъй като те ще се използват за допълване на ресурса на Националния осигурителен институт след поне десет години, идеята е да се инвестират с по-голяма доходност, за да набъбнат през този период, обясниха новата версия експертите.

Сред другите нови проекти в програмата на правителството е и този за административно-наказателен кодекс, подготвян от Министерството на правосъдието. Той трябва да обедини санкциите за нарушенията, които не са обявени за престъпления. В края на миналата година беше представен готов вариант, но заради някои от идеите в него, които бяха обявени за твърде радикални, стои на изчакване. Предстои да бъде преработен текстът, който предвижда глобите до 100 лв. да не могат да се обжалват. Освен това беше записана и възможността неплащането на глобите да се заменя с излежаване на определен брой дни в ареста.

Правосъдното министерство готви поправки и в Закона за изпълнение на наказанията, с които ще се създаде възможност за частни затвори. Те трябва да конкретизират как ще си партнират частните фирми с държавата - дали само ще строят сградите на затворите, или също ще ги управляват.

Предстоят и поправки в Закона за правната помощ. Целта им ще е да се решат проблеми с адвокатурата, която осигурява служебните защитници на гражданите без средства.

Министерството на образованието се е ангажирало да представи през октомври законопроект за отпускане на студентски заеми. Министърът Даниел Вълчев коментира, че изработването му е в много напреднала фаза. По думите му са заделени няколко милиона евро по оперативна програма "Човешки ресурси", с които ще се създаде гаранционен фонд за студентските заеми. Експертите на министерството са изчислили, че от тях ще могат да се възползват около 10 хиляди младежи. Според тях приложим за българските условия е вариантът чрез субсидирани лихви държавата да поеме част от плащанията и да облекчи риска.

Просветното ведомство е подготвило и законопроект за признаване на професионалните квалификации, получени в чужбина, казаха от екипа на Вълчев. Той не е свързан с изработването на национални квалификационни рамки, които по настояване на ЕС трябва да са готови до 2010 г., уточниха от ведомството.

„Поискаха данъчни облекчения за медицинските доброволци", пише „Новинар"

Заплащането на медицинските доброволци у нас да бъде освободено от данъци до определен размер. Това предлагат от Софийската камара на Националната агенция по приходите (НАП). Върху доброволците обикновено се тестват лекарства или се изпробват медицински процедури. Практиката в ЕС била медицинските доброволци да се освобождават от налози до определена сума. Те имали право и да се откажат по всяко време от теста, на който са се подложили.
У нас доброволците сключвали граждански договор с фирмата, която ги наема, което излизало скъпо както за компанията, така и за самите доброволци.

Съдът угаси звездите на "Хилтън", съобщава „Дневник"

Софийският "Хилтън" вече окончателно е без звезди след като загуби делото срещу Държавната агенция по туризъм за отказа й да категоризира обекта с мотива, че не отговаря на минималните изискания за луксозния клас. Преди дни петчленен състав на Върховния административен съд, който е и последната инстанция за решаването на такива спорове в България, отхвърли жалбата на собственика на хотела "Компания за луксозни имоти". Съдът отне звездите въпреки факта, че от няколко месеца е в сила променена наредба за категоризиране на туристическите обекти, която беше коригирана в услуга най-вече на луксозните обекти.

През цялото време, докато се чакаше решението на съда, хотелът продължи да работи като петзвезден. Мениджърът на "Хилтън" Жак Брюн отказа да коментира казуса. Той пази мълчание по случая, откакто агенцията по туризъм реши, че ръководеният от него хотел не заслужава пет звезди. "Решението на съда е правилно дотолкова, доколкото се базира на старата наредба, коментира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. По думите й обаче хотелът можеда кандидатства наново за категоризация, която ще се проведе по вече облекчената наредба. Според представителите на агенцията хотелът би трябвало вече да отговаря на всички минимални изисквания за луксозната категория.

"От извършената проверка на работната експертна група са установени редица несъответствия, потвърдени и от заключението на назначеното по делото вещо лице", се казва в първото решение по делото от началото на тази година. В решението на петчленния състав от края на юли тази година пък се казва, че макар някои несъответствия да са отстранени, все още хотелът не отговарял на всички изисквания за пет звезди. Решението на съда се базира на проверката на вещото лице, направена в края на миналата година. След това хотелът не е инспектиран пак, казаха представители на обекта. "Хилтън" е смешно хотелче, което не може да се мери с хотели от ранга на парк-хотел "Москва", коментира пък Огнян Стефанов, който е вещо лице по делото и е изготвил експертизата. Председател на колегията на ВАС, взела окончателното решение за хотела, е Андрей Икономов, който напоследък се прочу с решението си за отнемане на статута на природен парк "Странджа".

През лятото на миналата година комисия от агенцията по туризъм реши, че хотел "Хилтън" не отговаря на минималните изисквания за пет звезди заради няколко пропуска - според тогава действащата наредба хотелът трябваше да има входна козирка с височина 4.5 метра, три самостоятелни заведения, басейн, самостоятелен вход за спортно-занимателния блок и оборудван санитарен възел в камериерските помещения. Отказът на агенцията създаде напрежение сред туристическия бранш, който реагира остро на информацията за отнетите звезди. Казусът можеше да засегне и други представители на международните вериги като "Кемпински" и "Шератон", които обаче в момента ремонтират хотелите си и чак след това ще се явят на категоризация.

Звездите на "Хилтън" пришпориха агенцията по туризъм да промени наредбата за категоризация, така че да облекчи изискванията към луксозните хотели. Така в променената наредба вече фигурира нова категория бизнес хотели, които може да са само четири или пет звезди. От наредбата отпадна точната височина на козирката, задължителните басейни(единствено бизнес хотелите на морето трябва да имат външен басейн) и самостоятелния вход на спортния център. За помещенията на камериерките се казва, че просто трябва да има такива. Задължителните заведения също бяха намалени до ресторант и лоби бар. Според експерти в бранша след промените при следваща категоризация.

Френската Montupet пуска завода си в Русе през 2008 г.", информира „Монитор"

Френската компания за автомобилни части Montupet е завършила строежа на производствената си сграда в България. Това  се казва в отчета за дейността на фирмата към края на второто тримесечие на 2007 г., цитиран от Investor bg. В момента тече процес на оборудване на завода, който ще произведе пробно първата си продукция през октомври, като официално производството ще стартира през април 2008 г.
Инвестицията на Montupet в Русе, където ще бъдат произвеждани алуминиеви автомобилни части за световните марки "Рено", "Пежо", "Ауди" и "Форд", възлиза на 70 млн. лв. Предвижда се в завода да бъдат наети на работа около 1 500 души.
За второто тримесечие на тази година компанията има оборот от 127,11 млн. евро, което е спад от 2,2% спрямо същия период на миналата година. Благодарение на силното първо тримесечие резултатът за полугодието нараства с 3% до 251,5 млн. евро.

"Алма тур" купи комплекса "Тамплиер" в Банско", четем в "Дневник"

Един от най-големите български туроператори - "Алма тур", е новият собственик на апартаментния комплекс "Тамплиер" в Банско. Информацията потвърдиха изпълнителният директор на компанията Любомир Панковски и бившият вече собственик на комплекса Илко Йоцев, който през последните години се занимаваше и с управление на имоти в планинския курорт.

"Тамплиер" е един от първите апартаментни комплекси, които бяха построени в зимния курорт Банско. Той е категоризиран с четири звезди. В по-голямата си част обектът работеше като хотел. Реших да продам хотела поради лични мотиви, обяви Илко Йоцев, който беше зам.-министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. По думите му в момента той се занимавал с бизнес в сферата на енергетиката и нямал възможността да развива и туристическа дейност.

От "Алма тур" обявиха, че "Тамплиер" ще продължи да работи като хотел. Предстои компанията да разшири комплекса с нови апартаменти. За целта компанията е купила допълнително 5 дка терени, които ще използва за развитието на обекта. Ще инвестираме в изграждането на нова и модерна туристическа инфраструктура, каза Любомир Панковски. Това включва разширението на СПА центъра, изграждането на аквапарк и др.

"Тамплиер" беше готов през есента на 2005 г. Строителството му продължи близо година, а първоначалната инвестиция беше 12 млн. лв. В момента комплексът разполага с над 50 апартамента, разпределени на четири етажа. Общата разгъната застроена площ е 12 хил. кв.м. Освен с апартаменти "Тамплиер" разполага с басейн, фитнес зала, СПА център с разнообразни процедури за разкрасяване, ресторант, бар, лоби бар и др. Обектът има и подземни гаражи.

Купувачът "Алма тур" е сред водещите туроператори на българския пазар. През последните години се специализира и активно разработва руския пазар и балтийските държави. През 2005 г. компанията придоби дял от балтийския туроператор "Фиджи травъл". Броят на туристите от балтийските държави, посещаващи България, е над 10 хил., като по-голямата част от тях са организирани туристи на "Алма тур".

Освен в Банско компанията има още един хотел в морския курорт Златни пясъци. "Алма тур" откри хотел "Атлас" през 2003 г. Хотелът, в който са вложени 12 млн. лв., се намира на втора линия в курорта на 350 м от центъра на комплекса и на 250 м от плажа. Разполага с 580 легла, един основен ресторант, лоби бар, закрит и открит басейн.