В доста траурна обстановка мнозинството защитава актуализацията на бюджета на НЗОК, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, цитиран от Агенция „Фокус".

Внесеният проектобюджет е признание за краха на една политика, политика за която опозицията говореше още през есента. Предупреждавахме, че реформа в здравеопазването не може да се прави без средства и че парите събирани от българските граждани за други цели не е коректно, каза Миков.

ГЕРБ и правителството е решило тихомълком да прокара една актуализация на бюджета, която е закъсняла, която е недостатъчна и на трето място - ние трябваше да е гледаме след като обсъдим отчета за дейността на НЗОК, заяви червеният депутат.

Според Миков няма особени аргументи за разпределянето на средствата с актуализацията на бюджета на НЗОК. ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи актуализацията на бюджета.

Според Лъчезар Иванов, Миков се е изказал със злорадство, тъй като единствено ГЕРБ се е осмелила да предприеме реформи в сферата на здравеопазването. Никой не се опита досега да спре порочната практика за източване на средства от касата чрез свръх хоспитализации, заяви Иванов.

Здравеопазването не може да е политика само на ПП ГЕРБ, а трябва да е политика на цялото общество и да ни обедини. Той упрекна БСП като заяви, че от парламентарната трибуна с изказванията си казват, че реформи в здравеопазването не са необходими.

Хасан Адемов от ДПС се обърна към Иванов с думите: „Благодарение на вашите мерки неосигурените в България се увеличиха от 1,3 на 1,8 млн." По думите му няма как да се разчита на приходите от здравноосигурителни вноски. Ще трябва да разчитаме само на малкия резерв, каза Адемов.

„Срещу реформата трябва да има финансов ресурс. Вие не го предоставяте. Не искате хората да се лекуват в болница, а в извънболничната помощ. Къде са тогава парите за извънболничната помощ?", попита депутатът.

Янаки Стоилов от КБ коментира, че трябва да се започне една по-обща дискусия по отношение на здравноосигурителния модел у нас. По думите му дискусията за актуализацията на бюджета на НЗОК до голяма степен е безсмислена. Една дискусия е безсмислена, ако един финансов разчет се приема, а той не случи като реално ръководство за действие, каза Стоилов.

Изпълнителите на медицинска дейност не получават заплащане според извършваната от тях работа. Средствата не се заплащат нито своевременно, нито в реалния им обем.

На болниците не им се превеждат средствата за извършваната дейност, каза Стоилов. По думите му това вероятно е умишлен финансов натиск, за да се убеди обществото, че те са неефективни. Ще се превеждат ли своевременно средствата на изпълнителите на медицинска дейност, попита депутатът.

В крайна сметка средствата за болнична помощ се увеличават със 178 млн. лв. Това приеха на първо четене депутатите - 106 гласа "за", 17 "против", двама "въздържали се".

Разходната част на бюджета на НЗОК е увеличена с 220 млн. лв. От тях за здравноосигурителни плащания, за лекарства за домашно лечение, за медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени 27 000 000 лева, за здравноосигурителни плащания за болничната медицинска помощ - 178 000 000 лева, а за заплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите - 13 000 000 лева. В  резерва за непредвидени и неотложни разходи ще бъдат заложени допълнително 2 000 000 лева.

С промяната в приходната и разходната част салдото по бюджета на НЗОК за 2010 г. ще се намали със 167 000 000 лева.

Целта на предлаганите промени на Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г. е да се осигурят допълнителни средства за здравноосигурителни плащания, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет. Според правителството това ще гарантира качествено лечение на пациентите, финансова стабилност за системата и сигурност за изпълнителите на медицинска помощ, отбелязва правителството.