Днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР публикува доклад, в който се твърди, че икономическият ръст в САЩ ще бъде „пълзящо бавен" през тази година, което ще бъде свързано и с паралелни трудности в Япония и Европа. За разлика от индустриалния свят, Китай и компания ще избягнат най-лошото, пише Ройтерс.

В доклада на ОИСР се твърди, че инфлацията ще се запази висока още известно време, въпреки че икономиката на САЩ ще се забави рязко, което ще има домино ефект в предимно индустриализираните райони.

Обществената агенция ОИСР със седалище в Париж се финансира от 30-те най-богати държави в света. В днешния доклад се акцентира върху проблемите, свързани с „дрейфа" на глобалната икономическа сила към бързо развиващите се държави като Китай, Бразилия, Индия и богатата на петрол Русия.

Прогнозира се спад в икономиката на САЩ за второ поредно тримесечие и за цялата 2008 г. ръст от едва 1.2% - в резултат от кризата на имотните пазари и последиците от нея върху по-широки икономически сектори.

„Картината е на плоска (без ръст) икономика на САЩ до края на тази година и последващо възстановяване, но само постепенно", казал е главният икономист на ОИСР Йорген Елмесков за Ройтерс. Всяко предположение, че Япония и Европа могат да се отърват сухи, било „мит".

Според ОИСР ръстът на БВП през второто тримесечие в Еврозоната ще е едва 0.2% спрямо предходното тримесечие, докато в Япония икономиката през същия период ще нарасне с 1.1%.

За цялата 2008 година, икономическият ръст в Еврозоната ще възлезе на 1.7%, толкова ще бъде той и в Япония. Макар това да е доста по-добре отколкото САЩ, по сравнение с 2007 г. понижението е чувствително - съответно 2.6% и 2.1% нарастване на БВП.

Един от най-важните акценти в шестмесечната „Икономическа Перспектива" на ОИСР е тройният вреден ефект от задълбочаването на глобализацията, пред който са изправени богатите индустриализирани държави.

Тройният шок представлява 1) суматохата на финансовите пазари, разпростряла се от САЩ след изгарянето на пазара на вторичните ипотеки; 2) край на международния бум в цената на имотите; 3) растящите цени на храните и горивата.

За нововъзникващите пазари обаче икономическият ръст ще запази бурните си, „състезателни" темпове, макар пределно да намалее. „Тези три шока (на индустриалния свят) са преплетени с нарастващата важност на нововъзникващите пазари в глобалната икономика".

Икономиките на ОИСР са били „поразени" в последно време и ще е нужно време и добре обмислени политики, за да се върнат в курса си.

Централните банки, балансирайки между покачващата се инфлация и забавящия се икономически растеж, следва да оставят лихвените си нива без промяна поне за година в САЩ, Япония и - до края на 2009 г.  - в Еврозоната.

В Канада и Великобритания обаче може да се наложи доста бързо намаляване на лихвите, и то със значителна стъпка от 0.75 или 1 процентни пункта. Кризата не е далеч от Британия.

ОИСР са изчислили ефекта от финансовата криза в САЩ, както и преноса й върху други региони. Европа и Япония далеч не са имунизирани, макар половината от проблемите да идват от смъкването на лихвения курс в САЩ, вместо от пряко заразяване чрез влошените условия на кредитните и фондовите пазари.

Финансовата криза може да струва на САЩ до 1% от БВП през 2008 година и 1.25% през 2009 година. Въздействието в Европа и Япония ще е със сходна сила, но в Китай ще е далеч по-слабо.

Краят на десетилетието на имотния бум ще засегне сериозно някои страни като Испания, Великобритания и Ирландия. В по-широк план, загубата на инвестиции в строителния сектор няма повече да бъде двигател на икономическия растеж.