Световните цени на хранителните продукти продължават да бъдат подкрепяни и днес, след като сравнителното ниво на земеделските култури беше повишено драстично. Това прави неизбежна втората вълна на ценови натиск, при тези чувствителни суровини, пише днес Financial Times.

На борсата в Чикаго, контрактите на пшеница и ориз с доставки март 2008 г., успяха да покачат до вечен рекорд, а цената на соята гони 34-годишния си връх. Най-търсената суровина в момента е царевицата, чиято цена е рекордна за последните 11 години.

По-високите цени на международните пазари, ще бъдат усетени от потребителите по цял свят само след няколко месеца. От макроикономическа гледна точка, по-високата стойност на хранителните продукти заедно с тази на горивата, ще „вържат" ръцете на централните банки и няма да им позволят да намаляват лихвеното ниво, за да подкрепят икономиката.

Повишението в цената на храните в Еврозоната е 4.3% през ноември. Това беше и една от основните причини, годишният инфлационен индекс на Зоната да се покачи до 3.1%, което е най-високата му стойност от шест години насам. В САЩ, за една година, цената на храните се е повишила с 4.8% през ноември, а общата инфлация е 4.3% по-висока на годишна база.

По-рано днес, пшеницата с доставка март се търгуваше за $10.095 на бушел или с 30 цента по-скъпо спрямо декемврийските контракти. От днес, мартенските контракти стават определящи за цената на пшеницата. Новият сравнителен контракт за царевицата е с 5% по-висок, като той също отразява цената на мартенските доставки. В момента котировките за тази суровина са на $4.4325 за бушел, което е най-високата цена от 11 години насам.   

Американски анализатори споделят: „До сега наблюдавахме най-бързото покачване при цените на храните от 1980 г., но през 2008 г. положението ще стане наистина лошо". Високата цена на селскостопанската продукция е следствие от по-силното търсене идващо от развиващите се икономики, слабата реколта и ниските запаси. Китай и Индия са сред страните, които заради бурния си икономически растеж, имат нужда от повече месни и млечни продукти, както и от зърно.

Енергийната промишленост и по-скоро тази свързана с производството на био-горива от растителни суровини, също даде своя принос за бързото увеличаване на цените.

Американското икономическо министерство предвижда, че световните запаси от царевица ще се понижат до 33-годишно дъно през тази зима, а тези на пшеница ще достигнат до 47-годишно дъно.