Гръцкият финансов министър Стурнарас заяви снощи, че разходите за възстановяване на дълга на Гърция до по-устойчиви нива бледнее в сравнение с цената при провал на преговорите за решаване на проблемите на Атина.

В изказване през журналисти в кулоарите на Европейска среща на върха в Брюксел посветена на бюджета на ЕС за периода 2014г.2020г., Стурнарас се оплака от факта, че международните партньори и кредитори на Гърция не са успели да се споразумеят относно новите мерки за страната след продължилите почти 12 часа преговори, които приключиха без решение в ранните зори в сряда.

"В пет часа сутринта (в сряда) ние успяхме да договори почти всичко, с изключение на 10 млрд.евро. Това е по-малко от 0.1% от БВП на ЕС", заяви гръцкият фин.министър. "Ще бъде наистина жалко, ако сделката се провали поради това, тъй като цената при провал би била много по-голяма", добави Стурнарас.

Финансовите министри на Еврозоната ще продължи  усилията за намерят вярното решение за Гърция когато те се срещнат отново в понеделник (26-ти ноември) заедно с висшите официални представители на МВФ, ЕЦБ и Европейската Комисия.

....Междувременно,  агенция Reuters цитира неназован европейски правителствен източник да посочва, че гръцките кредитори са успели да постигнат споразумение как да се намали дългът на страната до 130% от БВП до 2020г.

Това е по-добре от последните прогнози на мисията на Тройката, че без допълнителни облекчаващи дълговата тежест мерки, общият гръцки дълги към 2020г. ще бъде в размер на 144% от БВП (след очакваният пик от 190% от БВП през 2014г.), но все още над искането от МВФ за мерки за сваляне на дълга до 120% от БВП.

В същото време се цитира и гръцки правителствен източник, според който МВФ в крайна сметка ще се съгласи с мерки за понижение на дълга на Гърция до 124% от БВП през 2020г....