Международната агенция по енергетика прибягна до извънредно оръжие - стратегическите петролни  резерви. За да притисне цените на горивото, МАЕ обяви в края на миналата седмица, че ще пусне на пазара 60 млн. барела петрол. Тази новина свали борсовите котировки на „черното злато" със 7 на сто.

Международната агенция по енергетика е организация, която обединява 28 развити страни - вносители на петрол. Тя бе създадена през 1974 г. като противовес на ОПЕК - организация на държави, износителки на тази стратегическа суровина. През последните десетилетия се наблюдаваше

активна игра на „отбора на продавачите" - ОПЕК

ту увеличаваше, ту намаляваше добивът, като по този начин влияеше на доставките и респективно на международните цени на петрола.

Сега и „отборът на купувачите" заяви участието си в тази игра - да се опита да формира коректни цени, изхождайки от страната на търсенето и световната икономическа конюктура. За тази цел купувачите имат един коз, който досега използваха твърде рядко - натрупаният от страните членки на МАЕ 4,1 млрд. барела резерв.

За 37 годишното си съществуване МАЕ е прибягвала до прибягването на подобен ход само два пъти - по време на войната в Персийския залив през 1991 г. и след урагана „Катрина" през 2005 година, когато бе преустановено производството в Мексиканския залив. Сега поводът е конфликта в Либия и намалените от него доставки на пазара с 1,5 млн. барела дневно.

Но в двата предишни случая дефицитът на тази суровина бе много по-голям от сегашния, а даже и рекордните цени през 2008 г. - 147 долара за барел не станаха причина да се използва резервът на МАЕ.

Какво се измени  сега?

Анализатори смятат, че от буфер за безопасност МАЕ е решило да превърне резервът си в средство за натиск, по аналог с играта на квотите от страна на ОПЕК. Практиката досега показваше, че всяко изказване за тяхната промяна влияеше върху колебанията на цените.

В краткосрочен план тази игра показва добри резултати, но ще се види какви ще са последствията за по-дълъг период. Защото, за да действа заплахата, резервите трябва също и да се попълват, това означава повишено търсене и съответно качване на цените в даден момент.

От друга страна, независимо от тази интервенция, ситуацията на петролния пазар обективно се определя и от бързо развиващите се икономики на Азия. Влияние върху цената на „черното злато" оказва също така и фактът, че то се търгува  предимно в долари, а американската валута видимо отслабва в резултат на кризата и последвалата политика на „количествени улеснения", водена от правителството и ФЕД на САЩ. А инвеститорите търсят убежища в суровините.