„Министърът на икономиката Петър Димитров: Цените ще паднат наесен", съобщава „Дневник"

Ръстът на цените на хранителните стоки ще спре към края на септември - тази прогноза е направил министърът на икономиката Петър Димитров по време на вчерашното оперативно заседание на правителството. Той е представил анализ за рекордния ръст на цените през последните месеци.

Докладът е бил изготвен, след като на 7 август премиерът Сергей Станишев свика спешно създадената в началото на годината комисия за наблюдение и анализ на цените. Тя се ръководи от Петър Димитров. Тогава беше посочено, че повишаването е следствие от климатичните аномалии, нарастването на потреблението, увеличаването на туристите и на цените на хранителните стоки в Европа. Преди седмица министърът на икономиката увери, че щом чужденците си тръгнат в края на летния сезон, положението ще се успокои.

Междувременно Националният статистически институт установи, че с 44.5 на сто са се повишили производствените цени на зърнените култури през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2006 г. Най-голямо е поскъпването при царевицата (59%) и пшеницата (44.5%).

„Етем получи исканите 56 млн. лв. за резерва", информира „Сега"

Правителството отпусна 56 млн. лв. на Държавния резерв за ремонт на складовите бази и набавяне на задължителните запаси с горива. Преди време министърът на бедствията Емел Етем, чийто ресор е агенцията, поиска допълнително пари, тъй като положението със запасите било плачевно. Миналата година страната ни беше задължена да осигури резерви за 15 дни, тази - за 20, а до 2009 г. трябва да разполага с горива за 30 дни. До момента обаче препоръката не може да се спази, защото няма средства за купуването на горивата и за ремонт на складовите бази. Етем дори припомни, че Брюксел може да ни наложи сериозни глоби, ако продължаваме да неглижираме ангажиментите си.

Допълнителните пари ще се вземат от продажбата на държавни резерви и военновременни запаси, освободени в резултат на изменение на номенклатурните списъци, съобщиха от правителствения пресцентър. Средствата не могат да надвишават предвидените 56 млн. лв. и ще бъдат прехвърлени чрез корекция на бюджета на министерството на бедствията.

Дни преди да се разрази корупционният скандал, в който бяха замесени Румен Овчаров и бившият шеф на националното следствие Ангел Александров, директорът на резерва настоя кабинетът да отпусне 170 млн. лв. за горивата. Тогава бившият зам.-министър Корнелия Нинова обясни, че отклонили това искане, защото не е било добре аргументирано. Неразбориите около резерва бяха и сред причините да бъдат уволнени заместникът на Етем Делян Пеевски и самата Нинова.

„Проект: 60 лева задължителна застраховка на гарсониера", научаваме от „Монитор"

Застраховка на гарсониера в София, която струва 60 000 лв., ще бъде 60 лева на година, ако бъде прието задължителното застраховане на имуществото. Минималната цена на задължителната застраховка ще бъде 1 на 1000, което означава, че ако стойността на един имот е 20 000 лева, за една година собственикът ще плаща 20 лева. Това каза специално за "Монитор" председателят на управителния съвет на организацията Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове - Лука Доков. Според членовете на организацията у нас трябва да бъде създаден катастрофичен пул и да бъде въведена задължителна застраховка на имуществото. Пулът трябва да бъде създаден с помощта на Световната банка, като отделна юридическа личност със свое управление от специалисти, застрахователи и научни работници, каза още Доков.

 Задължителната застраховка трябва да покрива риска земетресение, а ако застрахователите се споразумеят в пула могат да влязат и наводнение и свлачище.
Председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Орлин Пенев смята, че трябва да бъде въведен катастрофичен пул, който да бъде с участието на държавата. Пенев подчерта, че пулът е обединение на застрахователите, което не засяга гражданите и той не подкрепя идеята за задължителното застраховане на имуществото. Асоциацията, а и повечето застрахователи отхвърлят задължителното застраховане и го определят като антипазарен принцип.

Причината е, че независимо кой притежава имота, отговорността за него е лична, обясни Пенев. Задължителни застраховки се въвеждат когато отговорността е към трети лица, които няма как да получат обезщетение без тази застраховка, подчерта той. Според Пенев пулът трябва да е отворен. Това означава, че застрахователите могат да влизат и да се оттеглят от него, когато поискат.

Задължителната застраховка не е панацеята, с която ще се реши проблемът, категоричен беше Пенев. За момента обаче все още не се знае как ще бъде създаден катастрофичния пул, какво ще е участието на държавата, как ще се събират премиите и той остава просто на ниво предложение и идея.

Около въвеждането на катастрофичния пул се заговори отново след наводнението в Цар Калоян. При посещението си в пострадалия район министър председателят Сергей Станишев обяви, че през септември в София ще се организира кръгла маса за т.нар. "катастрофичен пул" с участието на експерти от Турция и Румъния. По думите на Станишев на дискусията ще се обмени опит със съседните страни, които са станали жертви на природни бедствия, но са намерили адекватни механизми за въздействие.

На дискусията обаче не са поканени нито АБЗ, нито организацията Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове, научи "Монитор". Много малко са и застрахователите, които ще вземат участие в дискусията. Сред поканените е ЗК "Български имоти - Винер Щетише".

„Прокуратурата се захвана с тотото", пише „Сега"

Проверка, която ще разследва скандала с Българския спортен тотализатор (БСТ), е образувала Софийска градска прокуратура, съобщи вчера зам. градският прокурор на София Роман Василев. Това е станало преди около 10 дни, т.е. преди изнесените в сряда разкрития на уволнената зам.-директорка по финансовите въпроси на тотализатора Нели Димитрова. Проверката ще приключи в законовия срок, който е не по-малко от 30 дни, каза Василев.

В писмото си до главния прокурор, вътрешния министър, министъра на финансите, председателя на НС и др. Димитрова твърди, че се подготвя скрита приватизация на БСТ чрез обществена поръчка, с която бензиностанциите на "Петрол" АД ще приемат залози и изплащат печалби срещу комисиона от 12% от постъпленията. Димитрова твърди още, че провежданите от тотализатора обществени поръчки са били с предизвестен победител, който е избиран от съпруга на шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева - бизнесмена Манол Велев, който бе прострелян на 11 юли т.г. и още е в кома. Самата Димитрова, назначена от Лечева през 2005 г., всеки понеделник е трябвало да носи на Велев извлечения на документите, минаващи през нея. Димитрова твърди още, че директорът на тотото Иван Иванов умишлено не въвеждал нови игри в тотото, за да влизат по-малко постъпления и така да се улесни бъдещата приватизация.

И с двете фирми, участвали в обществената поръчка, ще бъде сключен договор - "Петрол" и "Юролот", каза вчера Иванов. "Юролот" е консорциум между 2 ИТ компании, адвокатска кантора и фирма за продажба на вестници. Засега обаче е подготвен само договорът с "Петрол", като в него все още не са вписани процентът на комисионата и броят на пунктовете. С "Юролот" предстои да се сключи предварителен договор, защото консорциумът още няма изградена информационна система и пунктове. И за него комисионата ще е същата, каза Иванов. Договор от 2002 г. с комисиона 12% за събиране на залози имаме и с "Български пощи", допълни той.

„Китайци ще правят стъкло в Разград", научаваме от „Стандарт"

Група от китайски специалисти проучва условията за възобновяване на производството в бившия стъкларски завод "Диамант" в Разград. Експерти на холдинга "А Ню Ен" от провинция Дзян-Си огледаха площадката на фалиралото през 2001 г. предприятие, което е собственост на пловдивската фирма "Виас пропъртис". Обсъжда се българо-китайски консорциум между пловдивското дружество и азиатския холдинг, каза Денис Бареков, собственик на компанията инвеститор. Друга китайска компания "Чайна Кемикъл" проучва възможността за възстановяване на порцелановото производство.

Британски туроператори загърбиха Варна" е водещото заглавие на „Дневник"

Два от големите британски туроператори - "Томсън", който е част от концерна ТУИ, и "Фърст чoйз" - от следващото лято спират да водят туристи от Великобритания в курортите, обслужвани от варненското летище. Те ще прекратят чартърните си програми. Информацията потвърдиха представителят на "Фърст чойз" за България Богдан Христов и на ТУИ Валентин Йосифов. С техните компании идваха около половината от британските летовници по Северното Черноморие.

€46 на ден оставя чуждия турист у нас, в Гърция - двойно повече", разкрива Монитор"

По 46 евро на ден оставя у нас чуждият турист, в Турция тази сума е 60 евро, а в Гърция почти двойно ­ към 80 евро. Това съобщи за "Монитор" шефът на Българската туристическа камара /БТК/ Цветан Тончев, помолен да коментира какви са очакванията за летния сезон в края на отпускарския август.
Сметките показват, че средният приход за света от 1 пътуване зад граница на човек е 650 евро, за Европа ­ 600 евро, а за България ­ 490 евро. Данните са на Световната организация по туризъм.

Според Тончев и този сезон може да се определи като успешен, въпреки че темповете на ръста, както в броя на почиващите чужди туристи, така и на приходите, не е същият, както през изминалите няколко години.
Причината за забавения темп е в създалото се противоречие между търсенето и предлагането, заради увеличената леглова база в курортите. Според Тончев ежегодно тя расте с 20 000 легла и в момента броят им е към 400 000. Според неофициална информация, с която разполага Държавната агенция по туризъм обаче, този брой е значително по-голям, вероятно към 600 000.

Около 2.2 млрд. евро са очакваните приходи от туризъм през това лято, каза Тончев. За сравнение, през миналата година те са били 2.061 млрд. евро. Ръстът на туристите ще е в рамките на 4-5 на сто, докато през миналите няколко години е стигал до 7-8 на сто. В световен мащаб този ръст в момента също е 4-5%, твърди шефът на камарата.

Характерна тенденция, която се очертава за отрасъла това лято, е смяната в профила на чужденеца, който пристига на почивка в България. У нас идват все повече млади хора, които предпочитат да се веселят, затова и зачестиха информациите за неприятни пиянски истории, отбеляза Тончев. По думите му да се говори за "алкохолен туризъм" обаче е пресилено.

Друга промяна, случваща се тази година, е свързана с увеличения дял на незаетата леглова база. Като една от причините за нея той посочи и по-големият броя чартъри, наети от световни туроператори като ТУИ, Томас Кук, Некерман и др. Бяхме свикнали смените на организираните групи да стават в края на седмицата, сега обаче туристи пристигат и си заминават ежедневно и затова се създава впечатление, че хотелите не могат да се пълнят.

„Забраниха отново износа на опожарена дървесина", информира „Новинар"

След като половината българска гора бе подпалена и изгоряха стотици хектари иглолистни и широколистни дървета, правителството забрани износа на опожарена дървесина на първото си заседание след ваканцията. Няма да се допуска продажбата извън България на обгорени иглолистни и широколистни трупи с диаметър на тънкия край повече от 4 см от всички дървесни видове. Забраната за износ се отнася и за опожарени дърва за горене.

Причина за въвеждане на мярката е двойното увеличение на площта на горските пожари в сравнение с 2005 г., се казва в мотивите към решението на Министерския съвет. Целта е да се намалят умишлените палежи, коментираха лесничеи.
От началото на годината до края на юли в горския фонд на страната са регистрирани над 1360 пожара и са засегнати 34 000 хектара гори, включително и 5400 хектара от върхов пожар. Незапомнените от 15 години пожари започнаха още през зимата и до края на март 2007 г. е имало 510 огнища на площ от 6600 ха.

Подобна забрана за износ на обгоряла дървесина беше наложена през 2002 г., когато пак имаше бум в пожарите. Тогава също се появиха съмнения, че горите се палят умишлено, дървеният материал се изкупува евтино от лесничействата и се изнася в Гърция и Турция. Забраната отпадна през юли миналата година, защото отпаднало правното основание за нейното налагане с промяната на Закона за защита на потребителите, обясни за "Новинар" главният експерт по пожарите в Агенцията по горите Владимир Константинов. Новата забрана за износа обаче не важи за страните от Европейския съюз.

Така практически тя се оказва безсмислена, коментираха лесовъди. Камионите с трупи ще могат безпрепятствено да пресичат границите с Гърция и Румъния, а оттам да заминават по други направления - към Турция и други държави. Нямаме право да налагаме забрани за движението на стоки в общността, надяваме се въпреки това забраната да има някакъв възпиращ ефект, каза Константинов. Обсъжда се и въвеждане на екотакси или изравняване цените на горялата и нормалната дървесина, така че да няма икономически стимул за палежите. През 2002 г. след забраната на износа пожарите рязко са намалели.

Държавата е собственик на 80% от горския фонд и има право да вземе такова решение. Но чужди фирми пак ще изкупят обгорената дървесина на безценица от държавата, ще я нарежат и изнесат, защото не останаха български преработвателни фирми, коментира за "Новинар" инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми в България.

„Очаква се поскъпване на имотите под Витоша", предупреждават от „Новинар"

Най-голямо повишение на цените на недвижими имоти в София се очаква в т. нар. Витошка яка - от Панчарево през Драгалевци и Бояна до Княжево. Причина били предлаганите добре поддържани апартаменти в затворен тип комплекси, съобщи бизнес порталът Investor.bg, на базата на проведено социологическо проучване.
Според 19% от запитаните имотите в центъра на столицата и тези в източните квартали "Младост" и "Дружба" имат еднакъв потенциал за увеличение на цените заради близостта си до университетите. Метрото, все още незастроеното пространство и изграждането на магистрала "Люлин" са причината 15% от отговорилите да очакват най-голямо поскъпване в западните квартали "Люлин", "Надежда", "Обеля" и "Овча купел". Според 14% от анкетираните - най-скъпи ще са разположените южно от центъра "Яворов", "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов".

"Грисофт" избра кол-центъра на БТК", съобщава Дневник"

Американската компания "Грисофт" (Grisoft), доставчик на софтуерни продукти за защита от компютърни вируси, избра международния кол-център на БТК, за да обслужва клиентите й по цял свят, съобщиха от телекома. В момента четирисет оператора вече приемат обаждания, свързани с продуктите на софтуерната компания, като общият им брой ще достигне 60.

Международният контактен център на БТК е избран в конкуренция с множество компании, предлагащи аутсорсинг на услуги. Според изпълнителния директор на "Грисофт" Денис Смит това е четвъртият кол-център, който обслужва компанията. За нея вече работят центрове в САЩ, Кипър и Чехия.

Всички оператори от "БТК контакт", които ще работят по проекта, преминават през задължително обучение. Поради спецификата на предлаганите от "Грисофт" продукти за сигурност и компютърни вируси обучението продължава три месеца. "Договорът с "Грисофт" ще доведе до нови възможности както за висококвалифицираните ни колеги, така и за откриване на нови работни места", смята директорът на международните центрове в БТК Джон Гладуиш. Сега в кол-центъра на БТК работят 400 човека, като повечето от тях владеят най-малко два чужди езика.

От БТК уточнват, че България е избрана за център за обслужване на клиентите на "Грисофт" както заради добрата репутация на "БТК контакт", така и заради ролята й на център за политическа и икономическа стабилност в Източна Европа, добрата политическа обстановка в страната като цяло, както и членството й в ЕС. Прична за избора е и наличието на висококвалифицирани кадри с отлична техническа и езикова подготовка. Клиенти на центъра са MoneyGram International, AIG, Hotelopia - част от веригата хотели First Choice Holidays, британската Be Unlimited, доставчик на широколентов интернет ADSL 2+ и др.

„Морето край Варна 8 пъти по-мръсно от нормата", алармира „Сега"

Строителният хаос и лошата инфраструктура по Черноморието доведоха до нов проблем - морето край Варна се оказа замърсено близо 8 пъти над допустимите норми. По тази причина областният управител на Варна Петър Кандиларов издаде вчера заповед за затваряне на южния плаж в града. Той може да бъде отворен едва след като показателите се нормализират. Ако това не стане, къпалнята няма да работи и следващото лято.

В района има преливник на градската канализация. "Основната причина за замърсяването е, че пречиствателната система е много стара и е предвидена за много по-малко население", заяви Кандиларов. Другата причина били строежите на север в града, които се заустват в деретата, а не в канализацията. Във Варна имало около 20 такива строежи, както и други във вилните зони и комплексите. Естественият водообмен на водите бил нарушен и от вълнолома в района. Кандиларов обяви, че е разпоредил проверка на заведенията край плажа, за да се види къде те заустват мръсните води.

Миналата седмица на южния плаж Басейнова дирекция и РИОСВ-Варна констатираха замърсяване с битово-фекални води. Специалистите установиха, че преливникът не е източник на щетите. Предположи се, че замърсяването е вследствие на нерегламентирано включване в канализационната мрежа.

Кандалиров се оплака и от забавянето на изграждането на пречиствателна станция на спирка "Акациите". Шести месец документите се мотаели из ведомствата в София. От общината пък казаха, че станцията не може да бъде изградена, защото държавата не иска да преотстъпи право на строеж върху 200 квадратни метра. "Следващият подобен проблем, който очаквам да се появи, е на Златни пясъци, заяви Кандиларов. Спешно в момента се изготвяла програма за ограничаване на замърсяването. Експерти на РИОКОЗ и РИОСВ ще следят постоянно показателите на водата.

Концесионер на плажа е "Лазурен бряг 91". Преди началото на сезона фирмата монтира специално съоръжение за пречистване на дъждовните и отпадните води към Шокърския канал, който се влива в морето.
Летовници пък съобщават за отходни миризми и по северния плаж на Варна. Замърсено е и морето край Бяла, предупредиха още в края на миналата година експерти от Басейнова дирекция. Въпреки това в малката община и в момента се строи ударно.