Политиците трябва да действат бързо, за да се справят с „огромните проблеми", пред които са изправени световните финансови пазари, заявил е финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг.

Това негово изказване е направено преди срещата му с финансовите министри на Франция, Италия и Германия в Париж, където ще се дискутира нужното „бързо действие", съобщава BBC.

Досега ЕЦБ се стараеше да предотврати „замръзването" на глобалните кредитни пазари, като инжектираше ликвидност. В Париж ще се дискутира какви са следващите необходими мерки.

Дарлинг е казал пред няколко европейски медии, че кризата на финансовите пазари е значителна и изисква бързо действие.

Великобритания, заедно с Франция, Германия и Италия „споделят задачата да направят всичко възможно на правителствено ниво и отделно от това чрез централните банки, за да намерят решение на кризата на финансовите пазари и да предотвратят бъдещи кризи".

През декември централните банки, включително ЕЦБ и Bank of England се обединиха, за да осигурят на аукцион стотици милиарди долари в наличност на световните парични пазари. Според Дарлинг, тази кампания е била от голяма полза. „Пазарите най-много от всичко желаят да знаят, че централните банки са наясно с техните проблеми".

Освен това в Париж ще се дискутира прогреса по Форума на финансовата стабилност (FSF), който събира ръководителите на централните банки, финансовите министри, както и органите за финансов надзор на страните. FSF би могъл да работи съвместно с МВФ, за да установи потенциалните заплахи за финансовата стабилност и да даде препоръки за справяне с тези заплахи.

Говорител на британското финансово министерство счита, че отговорът на последното сътресение на финансовия пазар „трябва да бъде международен". Великобритания води този процес заедно с европейските си партньори, за да гарантира, че всички усилия са координирани, измерени и базирани на принципи - казал е още официалният говорител.

Кредитните пазари замръзнаха, защото банките отказаха да се кредитират една друга след кризата на пазара на недвижими имоти в САЩ. Лошите кредити и многобройните фалити по ипотеки принудиха много банки да намалят стойността на инвестициите си в ипотеки, което им струваше милиарди долари.

В резултат на това банките се страхуват, че трябва да посрещат непредвидени загуби и държат кеш в случай на нужда. В тези условия централните банки увеличават ликвидността в банковия сектор, за да гарантират, че банките ще продължат да отпускат кредит на бизнеса и икономиката ще расте.