Юлиана Иванова ще е новият шеф на ДКЕВР. Кандидатурата й беше представена на правителственото заседание от зам.-министъра на икономиката Евгения Харитонова, предаде репортер на News.bg.

Предложението е Иванова да довърши мандата на уволнения Ангел Семерджиевв като председател на ДКЕВР, който изтича след 2,5 години. Тя ще е човекът който води, комисията, която определя цените на тока, парното, газа и водата.

Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE, посочи Харитонова и добави, че преди "Белене" RWE са се интересували от изграждане на нови блокове в Марица Изток и Юлиана Иванова е имала определяща роля във въвеждането на компанията в България.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че Юлиана Иванова разбира от материята и подчерта, че й предстои да свърши доста работа.
„Всичките батаци 10 години назад... трябва да направи необходимото да подмени хората такива, които няма да ходят на семинари, няма да четата лекции", каза Борисов и добави, че това от последните дни е абсолютен конфликт на интереси.

Към задачите на новия шеф на ДКЕВР той включи и да се отговори на ВМРО, които са представили искане и мотиви, а също незабавно да се изисква проверка от Сметната палата.

„Отнемане на лицензите на тези, които са карали през просото, ако има такива; санкции, безкомпромисност" - категоричен е Борисов. И за всичко, което излезе да се сезира прокуратурата директно, разпореди още той.Министерство на финансите също да се включат максимално с Теменужка Петкова (има предвид държавата финансова инспекция, б.р.), не пропусна да отбележи Борисов.

Юлиана Иванова благодари за доверието и каза, че се надява от тук нататък нещата да се развият по-добре. Премиерът Борисов, обръщайки се към нея й разпореди да се свърже с всички парламентарни групи, да се срещне с хората, които протестират, да чуе исканията им и по всяко от тях да се направи проверка, а след 10-20 дни да ги покани и да съобщи какво показва проверката, къде няма нарушения и какво се дава на прокурор. „В зависимост от нарушенията - съответни наказания, включително за нещата, които са били прикривани то ДКЕВР", разпореди премиерът.
Той подчерта, че държавният регулатор трябва да защитава интересите на хората, разбира се и на инвеститорите по прозрачен и справедлив начин.

Обобщавайки проблема ДКЕВР, премиерът Борисов заяви: „Въобще тук политика няма, всички са виновни, включително и аз, че този шеф на ДКЕВР (Ангел Семерджиев, б.р.) трябваше още след първата година да го омета. Още тогава трябваше с Трайков да си отиде заедно. И ми навлече всички тези бели", заяви Борисов и каза на Иванова: „Затова отиваш. Кредит на доверие - 20 дни!".