Жителите на Федералната република гледат скептично към ротационното председателство на страната си в ЕС, което започва на първи януари. Германската медия Die Welt съобщи днес резултати от допитване, според което едва 33% от германците очакват ситуацията в ЕС да се подобри с председателството на ФРГ.

62% от германците са на мнение, че председателството на страната им „няма да подобри" ситуацията в ЕС. Интересно е да се отбележи, че както поддръжниците на управляващата коалиция, така и опозиционно настроените нямат особени очаквания към лидерската роля на Германия в ЕС.

Това, което лично засяга нас българите е фактът, че 53% от допитаните германци са против последното разширяване на Евросъюза с България и Румъния, като само 39% ни приветстват. Изследването е по поръчка на медията Welt.de и е извършено от Института за изследване на мненията Infratest Dimap.

Единствено сред поддръжниците на SPD (Социалдемократичната партия на Германия) поддръжниците на каузата за разширяването на ЕС с България и Румъния са повече от противниците (49% срещу 46%).

По-позитивно се изказват допитаните германци относно разширението през 2004 с десетте нови държави членки, сред които Полша и Унгария. В дългосрочен план раширяването на Изток ще е по-скоро от полза на Германия, считат 48% от допитаните. 42% обаче считат, че разширяването „по-скоро ще навреди" на ФРГ.