Започна сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците. За месец някои от тях са поевтинели с над 40%. Това показва месечната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
„По това време на годината главното е сезонните колебания на тези продукти, особено плодовете и зеленчуците. Реколтата е добра и не можем да коментираме дали са достигнали до своя пик при намаляването, но мисля че това е добре за потребителите", коментира пред bTV Владимир Иванов, член на контролния орган.
Според месечния бюлетин на ДКСБТ за юли най-голям спад има в цените на едро на дините и пъпешите - съответно 42 и 41%. Около 30% пък е намалението при картофите, доматите и прасковите. По-незначително са поевтинели кайсиите и зелето.
С около 10% по-ниски цени са регистрирани през тази година на кайсиите, бананите и зелето. Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните - 10%, оранжерийните краставици - 7% и ябълките - 1,2%. Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 45% на цената на чесъна. С около 10% е поскъпването на годишна база на кайсиите и зеления пипер и с около 2-3% е покачването на цената на прасковите и пъпешите.
За повечето потребители спадът в цените е добра новина. В същото време обаче производителите се оплакват, че продават продукцията си на изключително ниски цени.
През юли се запазва възходящият тренд при движението на цената на захарта, но кривата има затихващ характер, като спрямо юни е отчетен слаб ръст на стойностите от 2,8%. Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходния месец. Цената на олиото има незначително движение нагоре от 0.8%, показва още анализът за динамиката на цените на хранителните продукти на ДКСБТ.
През месеца е регистриран ръст на цената на яйцата със 7% и слаба възходяща тенденция на цената на кренвиршите и трайния салам. Спад на месечна база се наблюдава при каймата, а без промяна са цените на пилето и малотрайните колбаси. Цената на млечните произведения, варивата, ориза и захарните изделия през юли остават на нивото от м. юни.
През юли 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 36%, на брашното с 51% и на захарта със 72%. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30%, а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-9%. Около 15% е поскъпването на годишна база на ориза, лещата, яйцата и пилешкото месо. Леко поскъпване на годишна база е отчетено при вафлите, а цените на фасула и каймата се доближават до нивото от миналата година.
И докато потребителите се радват на евтината продукция, зеленчукопроизводители от Пиринско се оплакват, че продават доматите си на безценица - само за 10 стотинки. Цената обаче се завишавала многократно до крайния клиент и доматите стигали до левче за килограм, че и повече. Според производителите това е спекула.
В същото време земеделците у нас недоволстват, че гръцките им колеги получавали субсидия, а самите те - не.
„От догодина министър Найденов обеща, че ще получаваме по 15 стотинки на килограм за качествена продукция", каза пред bTV Георги Кафтанов от село Ново Делчево.
За подпомагането ще бъдат заделени общо 15 милиона лева. Родните земеделци се надяват, че с тези пари ще им бъде по-лесно да оцеляват.
Що се отнася до протестите им, те вероятно ще продължат, защото в края на миналата седмица земеделският министър обяви, че в ЕС има свободен пазар и вносът, в това число и от Гърция, не може да се ограничи.