Инвеститорите, които бяха изнервени от волатилността на пазарите през този месец, успяха да намерят сигнали за посоката на фондовата борса като гледаха на друго място, а именно към златото и петрола, коментира Ройтерс.

Двете основни стоки, смятани традиционно за убежища за финансови активи при геополитически кризи, както и като двигател за индустриален растеж, са свързани в ясно установена зависимост. С други думи, барелите петрол, които трябва да продадете, за да купите нужните ви унции злато си остават грубо едни и същи в продължение на десетилетия.

Златото има склонността да се движи наравно с цената на петрола, тъй като високата цена на „черното злато" води до инфлация, което кара хората да купуват злато като хеджиращ инструмент.

Анализаторите се опитват да открият и взаимовръзката между златото, петрола и фондовите борси, тъй като акциите в последно време се покачваха доста въпреки високата цена на петрола. До скоро се смяташе, че високата цена на горивата съсипват печалбите на корпорациите, а от там и акциите им трябва да се понижават, но изглежда статуквото се е променило.

Връзката между двете стоки може дори да е с предсказващо значение. Анализаторите твърдят, че първо се забелязва спад при цената на петрола и златото, а малко след това и на акциите на Wall Street. През последните четири години това съотношение е особено видимо, тъвди икономически експерт от Lehman Brothers. Когато фондовите пазари правеха възходящо рали, златото се изстрелваше по-бързо от петрола; когато акциите падаха, златото отново се понижаваше по-бързо.

В периода 27 февруари до 5 март тази година, когато световните капиталови пазари паднаха с над 6.5%, златото падна общо със 7.5% или с $52 за трой-унция. За същото време петролът поевтиня само с 2.2%.

На 27 февруари, съотношението в цената злато-петрол се понижи до 11.05 от 11.19, като дори успя да се понижи под 11 през следващите няколко дни. На 12 март, съотношението от 11 към 1 отново беше възстановено.

По-важното в случая, е че златото вече почва да се движи в посоката, в която отиват акциите, а не на обратно както досегашният му имидж на хеджинг стока му налагаше.

Традиционното схващане на инвеститори и анализатори беше, че златото има обратна зависимост спрямо капиталовите пазари. Ако опасенията свързани с вторичния ипотечен пазар например се увеличат, то тогава златото трябва да се покачва, ако акциите падат.

Златото се разглежда като спасителен изход за инвеститорите в акции, но през последните няколко години цената му се движи правопропорционално на тази на акциите. Това накара някои анализатори да заключат, че компаниите в САЩ са достатъчно финансово стабилни да могат да запазят печалбите си дори и при ръст на суровините.

Все пак според някои, златото не е само хеджиращ инструмент, просто когато хората стават по-богати имат склонност да купуват повече злато. За пример отново се дава Близкия Изток, където високата цена на петрола напълни джобовете на хората, а в тези географски ширини нищо не демонстрира по-добре имотното състояние от притежаването на много злато.

Като изключим резките скокове в цената на петрола от последните два дни, „черното злато" е увеличило цената си с почти 90% от януари 2003 г. до днес, заедно с акциите и златото.

Анализаторите са на мнение, че все още е много рано да отхвърлим значението на златото като хеджинг стока, като припомниха, че акциите се влияят и много други фактори.