Затворените заради пандемията хотели карат все повече да преоткрият кемперите и караваните. Тенденцията е особено видима на пазарите, където къмпингуването има повече привърженици и по-дълги традиции. Но се вижда и в България, казва пред Money.bg по Bulgaria ON AIR Александър Василев, управител на вносителя "Хидролифт" МК.

Търсенето през пандемичната 2020 г. е нараснало толкова много, че при Hymer — една от големите и утвърдени компании в сектора — изчакването за доставка на нов кемпер вече достига година и половина. Преди пандемията срокът е бил около три-четири месеца, посочва Василев. "При нас това води до факта, че не можем да си увеличим продажбите, просто защото няма налични кемпери, а много малко хора искат да чакат година и половина", казва още той.

Подобна е ситуацията и на вторичния пазар, който е първа дестинация за повечето българи.

Какво трябва да знаете, ако търсите кемпер или каравана за лятната си почивка?

На първо място трябва да решите дали искате да обикаляте или по-скоро да закарате караваната си в началото на сезона на морето или на друга дестинация и да я оставите там. "Движението в България и Гърция вече стана много тежко и ако искаш всеки уикенд да ходиш с караваната някъде, е много тежко. Обикновено караваните се купуват и се поставят в определен къмпинг и хората си ходят с автомобила дотам. Ако те искат да обикалят, да разгледат, да бъдат на различни неща, то кемперът е тяхното решение", посочва той. Избиращите каравани трябва да подберат правилно и автомобила, с който ще я теглят. Най-добрият вариант е по-тежък автомобил със задвижване на всички колела — особено ако язовирите и планинските местности са по-честа цел.

Ако търсите кемпер втора употреба, трябва да внимавате тя да не е протекла, съветва експертът. "Повечето кемпери и каравани са с дървена конструкция и с някакво покритие. Когато обаче протече, става много тежко, защото ремонтът е много тежък, много трудно се сменя тази дървения, а тя носи цялата конструкция. Най-вече клиентите трябва да внимават да няма петна и течове". Важно е да се провери и двигателната част, какво и всички уреди вътре.

Старите кемпери започват от цени от 6 000 лв., а удоволствието да притежавате къща на колела може да достигне и €150 хил. По думите на Василев, минимумът е около 30 хил. лв. — освен ако купувачът не е особено сръчен и не разполага с работилница.

Важно е да проверите и с каква категория може да управлявате кемпер или да дърпате каравана. "За каравана ви трябва почти винаги B+E. 80% от кемперите могат да се управляват с любителска книжка", посочва той. Но голяма част от внесените от Германия превозни средства, откъдето идват повечето, са регистрирани с тегло над 3,5 т., което изисква професионална книжка.

Целият разговор гледайте във видеото.