Корейските автомобилни производители Hyundai Motor и Kia Motors са съдени от свои клиенти в САЩ заради дефект, който би могъл да предизвика пожар в някои двигатели, пише Bloomberg.

Срещу двете компании са подадени повече от 350 жалби в Националната администрация по безопасност на движението по пътищата в САЩ заради непредизвикани пожари в автомобилите им, в резултат на "прикриването на дефекта" от страна на автопроизводителите, според дело заведено от собствениците в Окръжния съд в Калифорния.

Регулаторът по автомобилна безопасност започва да разследва навременността и обхвата на изтеглянията за ремонт за отстраняване на производствените грешки в двигателите Theta II, а прокуратурата в Ню Йорк започва криминално разследване по въпроса, според публикация на Reuters.

Hyundai и Kia са привикали в сервиз около 1.6 млн. автомобила в САЩ, произведени между 2011 и 2014 г., заради проблеми с двигателя.

Според клиентите дефектът ограничава потока на маслото до основни части на двигателя, което води до преждевременно износване и блокиране на двигателя и пожар.

Hyundai Motor увери, че "нищо не е по-важно от безопасността и сигурността на клиентите на Hyundai", добавяйки, че компанията си сътрудничи с Министерството на транспорта на САЩ и автомобилния регулатор.

Компанията е провела множество срещи с двете институции, обсъждайки мерките за безопасност, като изтеглянето на двигатели. Hyundai редовно е информирал автомобилния регулатор за изтеглянията и ниския процент на пожари, възникнали поради дефекта.

Центърът за автомобилна безопасност, организация за защита на потребителите с нестопанска цел в САЩ, призова корейските компании да изтеглят 2.9 млн. автомобила от 5 модела, твърдейки, че почти всеки ден в продължение на 4 месеца е избухвал пожар в някой от тези модели.