Tesla бе на косъм от постигане на целите си за 500 000 превозни средства за 2020 г., но тази година смята да се разшири в Китай и се готви да отвори нови заводи в Тексас и Германия, пише Bloomberg.

Преди ден производителят на електромобили заяви, че е доставил 180 570 превозни средства през последните три месеца на годината, рекордно много за едно тримесечие, но само 450 броя го делят от целта, която Илон Мъск бе поставил за цялата година.

Tesla увеличи производството на моделите си за масовия пазар, за да отговори на нарастващото световно търсене на електромобили.

"Добрата новина е, че Tesla има формулата, която потребителите искат", казва Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures. "Лошата новина е, че за да се справи с това търсене, компанията трябва бързо да изгради нови фабрики в Остин, Тексас и Бранденбург, Германия.

Акциите на Tesla се увеличиха със 743% през 2020 г. Мъск "затвори" годината като вторият най-богат човек в света.

Нарастването на доставките на електромобили се разглежда не само като барометър на търсенето автомобилите на Tesla, но също така и на интереса на потребителите към електрическите превозни средства по света. Компанията заяви че броят на доставките трябва да се разглежда консервативно, а крайният брой може да варира с до 0,5% или повече.

През януари 2020 г, преди настъпването на пандемията на коронавируса, компанията си постави високи цели за продажби на половин милион коли. През октомври компанията заяви, че все още очаква да постигне тази цел, въпреки временно спиране на фабриките си през пролетта.

Tesla ще дебютира на индийския пазар в началото на 2021 година

Tesla ще дебютира на индийския пазар в началото на 2021 година

Компанията ще започне с продажби, но ще бъдат разгледани варианти и за производство

И анализаторите прогнозираха, че Tesla ще постигне целта си за продажбите през 2020 година, което допълнително увеличи акциите на компанията през последните дни на 2020 г.

"Непостигнатата цел за доставка на 500 000 бройки за 2020 г. на Tesla показва, че производителят на автомобили все още среща трудности в експанзията. Осмата година в опити да достигне до масовия пазар все още оставя компанията близо до размера на Isuzu в световен мащаб", казва Кевин Тайнън, старши анализатор в Bloomberg.

Tesla е категоричният лидер на световния пазар за електромобили, но доставките на превозни средства са малки в сравнение с доставките милионите бензинови автомобили, продавани от утвърдени производители като General Motors Co. и Volkswagen AG. Тези два производителя се готвят да наводнят зараждащия се пазар на електромобили с десетки модели, през следващите пет години.

VW иска да се противопостави на Tesla с най-големия автомобилен завод в света

VW иска да се противопостави на Tesla с най-големия автомобилен завод в света

Германският гигант модернизира базата си въ Волфсбург и иска да намали наполовина времето за сглобяване на кола

За да се възползва от предимството си, Tesla изгражда две нови фабрики- тази извън Берлин, от която може да излизат 500 000 автомобила годишно, и тази в Тексас, която ще произвежда първия пикап на марката. И в двете се очаква да производството да започне по-късно тази година.