Автомобилите на старо са по-евтини, а понякога и по-здрави от по-новите. Въпреки това тяхната покупка може да се превърне в цяла одисея в случай, че не сме запознати с какво да внимаваме. Независимо дали закупуваме кола втора употреба от търговец, от автокъща, или от лична обява, автомобилните експерти обобщават някои задължителни неща, за които трябва да сме особено внимателни.

Ето някои от тях, събрани в ТОП 5:

1. Каква е историята на автомобила?

Основните въпроси задължително са свързани с историята на автомобил. Откъде идва колата? Колко хора са я притежавали? Участвала ли е в произшествия? Какъв е нейният пробег? Отговорите на тях могат да дойдат и след проверка в базата-данни на производителя (много фирми вече предлагат подобни услуги). Ако продавачът избягва отговорите или пък те се различават от информацията, която имате, е най-добре да си тръгнете веднага.

2. Мога ли да направя пълен преглед на колата в избран от мен сервиз?

Ако отговорът е не, изобщо няма смисъл да слушате повече. Просто бягайте далеч от тази кола. Дори да са ви уверили, че колата е карана само от германска баба, която е пътувала с нея до супермаркета и обратно. Не се ли съгласят да прегледате автомобила, където поискате, то най-вероятно ако го купите ще съжалявате и ще прекарвате повече време при майсторите, отколкото по пътищата. Преди да я продадете на някого, който едва ли след това ще ви споменава с добро.

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Три модела на попадат в класацията Dacia

3. Пребоядисвана ли е някога колата?

Не са много хората, които се сещат да зададат този въпрос, когато си купуват автомобил на старо, но истината е, че някои продавачи пребоядисват автомобилите си по различни причини. Понякога просто, за да освежат колата, но друг път, за да скрият повреда от катастрофа или появата на ръжда. И съответно да вдигнат цената.

4. Разполага ли автомобилът с резервна гума и крик?

Това наистина е важно. Резервната гума и крикът са част от стандартно оборудване за безопасност на всяка кола. Както не бихте купили автомобил без предпазни колани, така не би трябвало да си закупите и такъв, който не разполага с резервна гума и крик. Запомнете, че гумата е особено важна и внимавайте за това дали е оригинална.

5. Мога ли да направя тест драйв?

И тук като при точка 2, ако получите отказ, бягайте далеч. Да покарате колата, която искате да си закупите е едно от най-важните неща. Само зад волана можете да разберете колко ви е комфортно и удобно да го управлявате. Освен това при тест драйв се забелязват всички особености на техническото състояние на всяка кола. Такива са необичайни звуци, тропане, неравномерен ход на двигателя, трудно спиране, луфт на волана и още много. И не на последно място, колата може да е от топ марка и хвалена от милиони хора по света, но като се качите в нея, просто да не я усещате като вашата.

Автомобили, които могат да изминат 400 000 километра без да ви създават проблеми

Автомобили, които могат да изминат 400 000 километра без да ви създават проблеми

Това са топ пет

Накрая, добре е да запомним, че не е чак толкова важно какъв модел е колата, която караме, по-важно е колко е здрава и как е поддържана. Особено, когато говорим за автомобили на старо. И особено, когато става дума за състоянието на родните пътища.