Главните прокурори на 36 щата и окръг Колумбия обвиниха Google в незаконен монопол заради магазина за приложения Play Store, съобщава The Wall Street Journal. Водени от Юта, щатите твърдят, че Google е монополизирала дистрибуцията на приложения за мобилни устройства, които използва операционната система Android, и блокират достъпа на конкуренцията чрез договори, технически бариери и с друг и средства.

В отговор, Google заявиха, че предоставят отворена операционна система, в която потребителите са свободни да свалят приложения от интернет страниците на разработчиците.

Делото е поредно срещу технологичния гигант в САЩ. Google е изправена и пред съдебни битки заради доминиращата си позиция на търсачката си и заради рекламния си бизнес.

Документи: Google лъже потребителите и събира данни за местоположението му

Документи: Google лъже потребителите и събира данни за местоположението му

Разкритията се основават на свидетелства на мениджъри и служители и са включени в дело в Аризона

През последното десетилетие Google изгради мултимилиардната си империя благодарение и на магазина за приложения за Android. Компанията изисква приложенията, които се качват в Play Store, да използват платежната ѝ система, като Google събира между 15% и 30% от продажбите. Според делото, делът е твърде голям, а практиката уврежда интересите на потребителите, като завишава цените на приложенията и отслабва конкуренцията между разработчиците.

Щатите твърдят още, че Google е опитала да "купи" Samsung Electronics. Южнокорейската компания има свой магазин за приложения, който се конкурира с този на Google. В делото се казва, че Google е искала да компенсира Samsung, ако втората затвори магазина си. Samsung отказват коментар.

Срещу Play Store на Google дело бе повдигнато и от Epic Games, които също твърдят, че компанията работи по неконкурентен начин. Epic подаде подобен иск и срещу Apple.

Европа започва разследване срещу рекламния бизнес на Google

Европа започва разследване срещу рекламния бизнес на Google

Най-мащабната проверка срещу компанията досега

Щатите започнаха разследването си срещу Google преди около две години и се концентрираха върху различни аспекти на бизнеса на технологичния гигант. Вместо обаче да подадат един общ иск, те решиха да разделят казусите. Водещ в случая на магазина за приложения е щатът Юта, а искът трябваше да бъде подаден още миналата година, но главният прокурор реши да изчака, след като Колорадо и Тексас подадоха искове, свързани с търсачката и рекламния бизнес на гиганта.

Изданието посочва още, че Департаментът по правосъдие разглежда внимателно и бизнес практиките на Apple, но разследването срещу Google е в по-напреднал етап.

Искът, подаден в сряда, идва дни след решението на Google да изисква разработчиците да използват нов, патентован формат за приложенията. Софтуерните компании заявиха, че промяната ще "заключи приложенията" в Play Store и ще увреди конкуренцията между дистрибуторите.

Play Store има 90% пазарен дял, а никой от конкурентите на Google не притежава повече от 5%. По-рано тази година компанията намали комисионната, която получава от продажбите на приложения, от 30% на 15% след първия милион, който разработчиците спечелят. Решението дойде след натиск и следваше подобна мярка от страна на Apple.

Акциите на Google се понижиха заради разследване на бизнеса им в САЩ

Акциите на Google се понижиха заради разследване на бизнеса им в САЩ

Ценните книги на гиганта изгубиха почти 1% от стойността си