Европейската комисия одобри авиокомпанията Air France да получи 7 милиарда евро държавна помощ от Франция, пише Reuters. Подкрепата ще осигури парични средства за смекчаване на икономическия шок от пандемията на новия коронавирус.

Авиокомпаниите в Европа потърсиха спасителни помощи от правителствата, след като блокирането принуди превозвачите да заземят самолетите си за повече от месец. А краят на извънредната ситуация все още не се вижда.

Все още никой не знае дали Lufthansa ще получи €9 милиарда, за да оцелее

Все още никой не знае дали авиокомпания №1 в Европа ще бъде спасена с €9 милиарда помощ

Берлин е склонен да помогне, ако получи контролиращ дял в дружеството

По думите на европейския комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер ​​френският гаранционен заем ще осигури на Air France ликвидността, от която компанията спешно се нуждае, за да издържи на въздействието на коронакризата.

Европейската комисия отбеляза значението на Air France за френската икономика и ролята, която играе за репатрирането на заседнали граждани и транспортирането на медицински консумативи. Авиокомпанията има над 300 самолета.

Правителствата на Франция и Нидерландия притежават близо 14% от групата Air France-KLM, която беше създадена след сливането на двата национални превозвача през 2004 година.

Scandinavian Airlines освобождава хиляди служители

Още една европейска авиокомпания освобождава хиляди служители

Превозвачът очаква възстановяването да отнеме няколко години