За германската Lufthansa, която е най-голямата авиокомпания в Европа, все още не е сигурно дали ще получи спасителен пакет държавна помощ. Правителството и компанията все още не са постигнали споразумение що се отнася до осигуряването на необходимото финансиране в размер на 9 милиарда евро, пише Reuters. 

Според публикация на Business Insider по-рано Берлин е готов да помогне на дружеството в случай, че получи блокиращ дял в авиокомпанията или две места в надзорния съвет.

В информацията се посочва, че двете страни са се договорили по тези точки още в понеделник, но главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор не е взел участие в разговорите. Запознати твърдят, че той иска да приключи официално преговорите във вторник с участието на канцлера Ангела Меркел и финансовия министър Олаф Шолц.

Lufthansa спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Най-голямата авиокомпания в Европа спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Групата очаква да получи и държавна помощ

През миналата седмица от Reuters излязоха с публикация, че компанията ще търси държавна помощ в размер на до 10 милиарда евро заради затрудненията на бизнеса ѝ, свързани с епидемията от коронавирус. По думите на Шпор дружеството ще търси подкрепа и от правителствата в Австрия, Белгия и Швейцария, където оперира.

Междувременно в началото на април Lufthansa сложи край на бюджетната авиолиния Germanwings като част от по-големи съкращения, които трябва да помогнат на германския оператор да оцелее по време на кризата.

Компанията, която остана без главен финансов директор поради здравословни причини преди дни, ще вади от употреба и 40 самолета. Lufthansa предупреди още, че търсенето няма да се завърне "с години".

Компанията ще намали броя на самолетите и в другите ѝ авиолинии, които включват Austrian Airlines, Swiss и Eurowings.

Lufthansa закрива Germanwings

Коронавирусът приземи завинаги авиокомпания Germanwings

Броят на пътуващите няма да се възстанови в следващите година-две, според анализатор