Руският филиал на един от най-големите доставчици на зърно в света, американската компания Cargill, ще спре износа на зърно от Русия през следващата селскостопанска година (започваща на 1 юли 2023 година).Компанията предвижда да изпълни изцяло планираните за настоящия сезон доставки.Това съобщи РБК, позовавайки се на свои източници и на уведомление от компанията, изпратено до Министерството на земеделието на Русия.

Както се посочва в официалното писмо, Cargill - която е най-голямата частна компания в САЩ - няма да изнася руско зърно "в съответствие с по-ранно състоялото се обсъждане на въпроси и препоръки за износ на зърно" с Министерството на земеделието. От ведомството са потвърдили получаването на посоченото писмо.

Руската дъщерна фирма на Cargill, също така е започнала да преразглежда портфейла си от активи в Русия, свързани с износа на зърно. В същото време, по данни на РБК, не се планират промени в други области на работата на компанията в Русия.

Според експерти, интервюирани от РБК, решението на Cargill няма да се отрази на общия обем на износа на зърно от Русия, тъй като той не е (особено) голям. Според източниците на РБК, американската компания е решила да спре износа на руско зърно, поради натиск върху пазара от руското правителство, както и заради засиленото регулиране на този отрасъл.

Саrgіll е в Русия от 1991 г., като развива дейност в 4 направления - селско стопанство (най-вече търговия със зърно), хранителни продукти, промишленост, финансови услуги.

B Бългapия Саrgіll има дейност oт 2006 гoдинa, ĸaтo имa oфиcи в Coфия и Bapнa. Cлyжитeлитe нa ĸoмпaниятa y нac са общо над 1200 човека.

Cargill отчита най-голямата печалба в 156-годишната си история

Американски гигант с бизнес у нас отчита най-голямата печалба в 156-годишната си история

След пика в цените на земеделските продукти