Пушенето на марихуана законно в кофишоп в Амстердам е лек полъх. Законното производство и придобиване на тревата в града е съвсем друга история, пише CNBC.

В продължение на десетилетия кофишоповете в Холандия позволяват на клиентите законно да купуват и консумират марихуана, благодарение на холандската политика на толерантност.

Но на търговските обекти е забранено да купуват доставките от зеленото растение. Производството на канабис също е незаконно.

"Най-трудното нещо да притежавате кофишоп в Холандия е, че е разрешено да го продавате (канабиса, б.р.), но не е позволено да го купувате", казва Йоахим Хелмс, съсобственик на Green House Coffeeshops в Амстердам и председател на Холандската асоциация на търговците на канабис.

Ще започне ли Coca-Cola да продава канабис?

Ще започне ли Coca-Cola да продава канабис?

Напитките с канабидиол може да облекчават възпаления, болки и спазми

Сега, тъй като страни като Канада и някои щати в САЩ постепенно легализират марихуаната, холандският пазар на трева може да изостане.

"Кофишопът, всичко това е много добре организирано и наистина има много предимства, но на задната врата, където идва тревата, това не е организирано", каза Хелмс.

Холандия прие политика на толерантност към леките наркотици като марихуаната през 70-те години на миналия век.

Според Стийн Хооренс, асоцииран директор в RAND Europe, целта е да се разделят пазарите на леките и твърди наркотици. Кофишоповете осигуряват легално, безопасно място за клиентите да купуват и консумират марихуана като алтернатива на незаконния пазар на твърди наркотици на улицата.

Продажбите на канабис надминават тези на сода до 2030 г.

Марихуаната може да надмине содата по продажби в САЩ

Все повече щати узаконяват употребата на растението

"Тази политика всъщност беше доста успешна през годините в първоначалната си цел и това беше разделянето на пазара", отчита Хооренс.

Кофишоповете в Амстердам трябва да спазват строги правила, за да останат в бизнеса. Например, те могат да продават само до 5 грама канабис на клиент и трябва да бъдат разположени на повече от 250 метра от училищата.

Но докато потреблението на марихуана е строго регламентирано, властите не обръщат внимание как кофишоповете получават своите доставки. Според Хоорсенс това стимулира незаконния пазар на канабис в Холандия.

"Има потвърждение за тези вреди и тези обществени последици, не само в Холандия, но и в околните страни", казва експертът.

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Към 2021 година ще дава работа на над 400 000 души

Холандското правителство планира експеримент със законно производство на марихуана в няколко общини. Но това е само малка стъпка в един все по-нарастващ легален пазар на трева. Очаква се глобалният пазар на марихуана да достигне 146 млрд. долара до 2025 г., според консултантската фирма Grand View Research.

Хелмс заяви, че с нетърпение очаква деня, в който Холандия ще е дом на публично търгуваните компании за марихуана, като тези, които вече съществуват в Канада.

"Да се разхождаш в тези компании и производствени съоръжения е истинска сбъдната мечта за нас, защото отглеждат трева и това е 100% законно", смята холандският бизнесмен.