Най-голямата компания за напитки в света Coca-Cola може да бъде следващият индустриален гигант, който да се включи в бизнеса за напитки с канабис.

Американската компания внимателно наблюдава зараждащата се индустрия и се интересува от напитки, съдържащи канабидиол - не-психоактивната съставка в марихуаната, която влияе на болката, но без да опиянява.

Базираният в Атланта производител на безалкохолни напитки води преговори с канадския производител на марихуана Aurora Cannabis, за да създаде и произведе такива напитки, съобщава Bloomberg.

За пръв път в историята Coca-Cola пуска алкохолна напитка

За пръв път в историята Coca-Cola пуска алкохолна напитка

Пазарът на подобни питиета е един от най-бързоразвиващите се

"Наблюдаваме внимателно растежа на не-психоактивния канабидиол като съставка във функционалните уелнес напитки по света. Секторът се развива бързо. В момента не са взети решения", казва говорителят на Coca-Cola Кент Ландърс в изявление до Bloomberg.

Заради интереса на Coca-Cola акциите на компании в бизнеса с канабис като Tilray, Cronos Group и Canopy Growth се покачиха в предварителната търговия в понеделник. Ценните книжа на Tilray скочиха с 6.8%, добавяйки към 40%-ната печалба от миналата седмица, тези на Cronos нараснаха с 3.1%, а на Canopy се повишиха с 2.9%.

Възможното навлизане на американската компания в сектора на марихуаната идва на фона на опитите на производителите на напитки да добавят канабис като модерна съставка, тъй като традиционния им бизнес се забавя.

Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света

Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света

Компанията очаква марихуаната да бъде легализирана из целите САЩ

Миналия месец производителят на популярната бира Corona - Constellation Brands обяви, че ще похарчи 3.8 млрд. долара, за да увеличи дела си в Canopy Growth - канадския производител на марихуана, чиято стойност надхвърля 10 млрд. долара.

Северноамериканският пивовар Molson Coors Brewing, който притежава чешката Staropramen и българските "Каменица", "Астика" и "Бургаско", стартира съвместно предприятие с Hydropothecary от Квебек за разработване на напитки с канабис в Канада.

Един от най-големите производители на алкохол - Diageo, който държи марки като Guinness, Johnnie Walker, Smirnoff и Baileys, преговаря с поне 3 канадски компании, произвеждащи канабис.

Идва ли краят на безалкохолните газирани напитки?

Идва ли краят на безалкохолните газирани напитки?

Фактите говорят за сериозен спад при потреблението им за сметка на това на бутилирана вода

Крафт бирата Lagunitas на холандския гигант Heineken стартира марка безалкохолни напитки, съдържащи тетрахидроканабинол - активната съставка на марихуаната.

Coca-Cola вече диверсифицира бизнеса си, тъй като консумацията на газирани напитки продължава да намалява. Компанията, притежаваща редица легендарни марки напитки - от Coca-Cola, Fanta и Sprite до Powerade, обяви придобиването на кафе веригата Costa Coffee за 5.1 млрд. долара през август, а през последното десетилетие се разшири и в други продукти като сок, чай и минерална вода.

Преговорите с Aurora са съсредоточени върху напитки, съдържащи канабидиол, които могат да се използват за облекчаване на възпаление, болка и спазми.

Продажбите на канабис надминават тези на сода до 2030 г.

Марихуаната може да надмине содата по продажби в САЩ

Все повече щати узаконяват употребата на растението

Химическото съединение често е използвано за медицински цели, тъй като не предизвиква опияняване, за разлика от тетрахидроканабинола. Засега обаче няма гаранции за каквато и да е сделка между Aurora и Coca-Cola.

Позицията на Aurora

Aurora има конкретен интерес към бизнеса с напитки с канабис и възнамерява да навлезе на този пазар, заяви говорителят на компанията Хедър МакГрегър.

Макар марихуаната все още да е незаконна на национално ниво в САЩ, все повече се приема използването на канабидиол, получен от марихуана, за лечение на заболявания, вариращи от хронична болка до тревожност и епилепсия.

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Към 2021 година ще дава работа на над 400 000 души

Първият медикамент, произхождащ от марихуана, скоро ще се появи на пазара в САЩ, след като регулаторните органи дадоха зелена светлина през юни на продукт за лечение за епилепсия на GW Pharmaceuticals.

Aurora е третата най-голяма компания за канабис в Канада с пазарна стойност от 6.67 млрд. долара. Акциите на компанията, както и тези на други дружества, произвеждащи канабис, се покачиха драстично, тъй като Канада се превръща в първата държава от Г-7, която ще легализира канабиса на 17 октомври.