Американците са известни почитатели на содата и безалкохолните напитки и харчат десетки милиарди годишно за тях. Но една нова индустрия набира сили и може да изпревари любимите газирани напитки - отглеждането и продажбата на марихуана.

Бизнесът, свързан със законно отглеждане на канабис в САЩ, се очаква да реализира продажби за 75 млрд. долара до 2030 г., според изследователската фирма Cowen & Co. Това е почти колкото целия пазар на безалкохолни напитки в Северна Америка през 2017 г.

С различаващите се траектории на отраслите, марихуаната може да се превърне в по-голямата индустрия. Канабисът нараства бързо, тъй като все повече щати го легализират.

Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света

Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света

Компанията очаква марихуаната да бъде легализирана из целите САЩ

9 американски щата и столицата Вашингтон разрешават употребата на растението за развлекателни цели. Това означава, че един от всеки петима възрастни американци може да пуши или консумира по друг начин марихуана, ако поиска.

Изследователската фирма по-рано прогнозира, че предвид темповете на легализация, пазарът на канабис ще достигне 50 млрд. долара до 2026 г.

Това сега изглежда малкo, според анализатора Вивиън Ейзър. "Новите прогнози показват, че пазарът вече е този размер", каза Ейзър.

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Легалният канабис в САЩ завърта бизнес за $40 милиарда

Към 2021 година ще дава работа на над 400 000 души

Междувременно продажбите на сода намаляват, тъй като потребителите са все по-загрижени за здравето си и избягват напитките със захар.

Потреблението на безалкохолни напитки на глава от населението в САЩ намаля до 31-годишно дъно през 2016 г., твърди търговското издание Beverage-Digest.

Пазарът в Северна Америка спадна до 76.4 млрд. долара миналата година от 78.3 млрд. долара през 2016 г., показват данни от Euromontior International.

Приходите от легално продавана марихуана в САЩ са колкото тези на Oreo и Pringles заедно

Приходите от легално продавана марихуана в САЩ са колкото тези на Oreo и Pringles заедно

През 2016 г. се очаква те да нараснат още

Докато содата може да бъде пренебрегната, индустрията, която изглежда най-застрашена, е алкохолната. Темпото на пиене на алкохол намалява в държави, където марихуаната е разрешена от закона, в сравнение със страните, позволяващи само медицинска марихуана и тези, които забраняват всякаква.

"Постоянно се убеждаваме, че канабисът и алкохолът са взаимозаменяеми социални смазочни материали", твърди Ейзър.