Harley-Davidson се изтегля от Индия, най-големият пазар за мотоциклети в света, предава BBC. Култовият американски бранд спира производството в страната и намалява драстино екипите, заети с продажбите.

Решението на Harley идва няколко седмици след съобщението, че Toyota се отказва от разширение на дейността в Индия заради високите данъци в страната. Новината не е добра за премиера Нарендра Моди, който се опитва да привлече чуждестранни производители.

Изтеглянето на Harley включва разходи от $75 млн. за преструктуриране, около 70 загубени работни места и затварянето на завода в северната част на страната. Фабриката започна работа през 2011 г., но Harley така и не успя да завземе значим пазарен дял на фона на конкуренцията от местния бранд Hero и японската Honda.

В Индия всяка година се продават около 17 млн. мотора, което прави страната най-големият пазар в света.

Макар производството в страната да е по-евтино спрямо други развиващи се икономики, Индия се доказа като труден пазар за чуждестранните производители. General Motors напусна през 2017 г., а през миналата година Ford прехвърли по-голямата част от активите си в съвместно предприятие с местната Mahindra & Mahindra.

Оплаквания от високите данъци в страната дойдоха дори от президента на САЩ Доналд Тръмп, който поименно посочи налога върху моторите на Harley. Производителят успяваше да продава по едва 3 000 мотора годишно.

Самата компания страда и от други проблеми като през второто тримесечие на 2020 г. записа първа загуба от десетилетие. Harley съкрати и стотици работни места като част от програмата на новия главен изпълнителен директор Йохен Зайц.