"С пълна сила" върви проектът на българската петролна компания INSA OIL за производство на дизелово гориво от отпадни продукти от животински и растителен произход. Целта е до 2024 г. да се постигне диверсификация и на пазара да се предлага продукт, който е със значително по-добри екологични показатели. Това обяви пред Money.bg Димитър Панайотов от Борда на директорите на INSA OIL Inc.

"Трябва да направим среща с нашите американски партньори, да уточним технологията, да уточним кой вариант на работа ще е най-ползотворен, най-бърз за реализация. На един такъв проект му трябват 3 до 4 години за една спокойна и нормална реализация, в случая нямаме толкова време и ще гледаме до 2024 г. да сме готови или почти готови", посочва той.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Т.нар възобновяем дизел се получава от отпадни продукти от животински и растителен произход, които в момента се изхвърлят като отпадък. Панайотов посочи, че хранителната индустрия и селското стопанство у нас не могат да предложат достатъчно суровина за мащабно навлизане на пазара, но е предвиден внос с кораби.

Суровината е евтина, но високотехнологичното производство е по-скъпо, отбелязва представителят на INSA OIL.

Българската петролна компания Insa Oil създаде съвместна компания с американската Focal Point Energy

Българската петролна компания Insa Oil създаде съвместна компания с американската Focal Point Energy

Новото предприятие ще оперира на енергийния пазар на Балканския полуостров

Според Димитър Панайотов инвестицията си заслужава: "Този продукт води до диверсификация и енергийна независимост, тъй като това производство ще зависи изцяло от нас - няма да зависи от дерогации и от желанието на Русия да ни доставя продукти. Колкото по-голям процент от пазара премине към такова гориво, толкова ние ще бъдем по-независими. Отделно, вредните емисии са значително по-ниски, отколкото при обикновения дизел, говорим за 80-90% по-ниски нива".

Снимка 599373

Източник: Явор Николов

Той призовава за законодателни промени, които да позволят чисто ценово възобновяемият дизел да бъде вместен наравно с другите горива, като даде пример с Великобритания, САЩ и скандинавските страни, където това се е случило успешно.

Руският нефт се заменя бързо, но не и евтино

INSA OIL, която има своя рафинерия в Белозем, в момента използва руски продукти, но до 2024 г. ще направи преход към други доставчици заедно с алтернативните източници като възобновяемия дизел.

"Разбира се, че има други варианти за снабдяване с нефт и нефтопродукти, други канали за доставки, но тези канали са не толкова разработени както каналите за доставка на руски петролни продукти - съответно ще трябва чисто логистично да се подготвят нещата. Съответно, цената няма да е същата, което в случая е основният проблем. Ако бяхме в нормална ситуация и нямаше такава инфлация, може би щеше да е по-лесен преходът. Тази ситуация с войната от друга страна води до наложителността на този преход", посочва Панайотов.

INSA OIL INC. има амбицията да стане регионален лидер на енергийния пазар

Новосъздадено българо-американско дружество има амбицията да стане регионален лидер на енергийния пазар

Идеите на компанията за диверсифициране на енергоресурсите

Той е категоричен: "Ние доста бързо можем да преминем към работа с неруски продукт. Въпросът е логистичен и финансов". Освен това по думите му е важно дерогацията да бъде тълкувана по един и същи начин за всички на пазара, за да не бъдат едни в неравностойно положение спрямо други.

Панайотов дава пример със ситуацията от 1997 г. - тогава е имало доставки на нефт и нефтопродукти от САЩ, Либия и ред други държави, а Русия е била едва на пето място. Това според него показва, че е възможно индустрията да работи и без доставки от Русия.

Една независима рафинерия

Сред другите проекти, които INSA OIL обяви по-рано през 2022 г. е изграждането на ВЕИ инсталация на територията на комплекса си в Белозем. "Нашата цел е да направим едно вискотехнологично производство, което да е комбинирано. Соларният парк може да бъде комбиниран с инсталация, която произвежда водород - а той е необходим на рафинерията. Искаме и да компенсираме цената на тока. Когато имаме производство на ток плюс производство на водород, рафинерията става много по-самостоятелна", коментира Панайотов.

Целта на компанията е сходна: "Да бъдем независими, високотехнологични и неутрални".

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.