Полският търговец на дребно Pepco е станал обект на сложна измамна фишинг атака в Унгария, съобщиха от Групата. 

От компанията обявиха, че предприемат необходимите незабавни стъпки за разследване и реагиране на инцидента, за да гарантират целостта на своята IT и финансова контролна среда в цялата група, заедно с дейности за тестване и допълнително укрепване на своите политики и процедури.

Атаката е довела до загуба на приблизително 15,5 милиона евро в брой, преди евентуално възстановяване. На този етап не е ясно дали средствата могат да бъдат възстановени, въпреки че Pepco полага усилия това да се случи чрез своите банкови партньори и полицията.

Pepco напуска австрийския пазар

Веригата Pepco напуска първи европейски пазар

Заради песимистични очаквания за възвръщаемост в страната

На този етап не изглежда инцидентът да касае информация или данни за клиенти, доставчици или колеги.

Компроментиране на бизнес имейл?

"Въз основа на изявлението на компанията изглежда, че тя е била жертва на атака чрез социално инженерство, която е довела до случайно прехвърляне на пари към измамници", обобщи пред Help Net Security Ирен Койл, главен оперативен директор в OSP Cyber Academy.

"Ако случаят е такъв, този тип атака се нарича компрометиране на бизнес имейл и включва измамник, който фалшифицира имейл адреса на законен служител в рамките на организация и след това изпраща кореспонденция на други хора в бизнеса, най-вече тези, които работят в счетоводството или финансовите отдели и ги моли спешно да платят фактура или да обработят плащане."

Собственикът на Pepco фалира. Какво означава това за магазините на търговеца на дребно?

Собственикът на Pepco фалира. Какво означава това за магазините на търговеца на дребно?

Steinhoff International Holdings е в затруднение от 2017 г. насам

Според Abnormal Security нападателите на бизнес имейли се насочват към европейски организации с нарастваща скорост.

"Организациите трябва да се поучат от инцидента срещу Pepco и да подобрят защитата си срещу фишинг атаки на бизнес имейли", посочи Койл, тъй като тези атаки могат да бъдат разрушителни за бизнеса.

"Организациите трябва редовно да обучават своя персонал. Служителите, които работят в областта на счетоводството и финансите, трябва да са наясно с техниките, които престъпниците използват, за да ги измамят, и да бъдат постоянно нащрек за тези видове заплахи", каза тя.

"Също така е важно да се приемат процеси, които стандартизират проверките на плащанията. Ако получите имейл с молба за спешен трансфер, проверете повторно неговата валидност. Това може да забави плащането с няколко минути, но това е много малка цена в сравнение с финансовите загуби, които една компания може да понесе."

Шефът на Pepco подаде оставка 50 дни след фалита на собственика на Групата

Шефът на Pepco подаде оставка 50 дни след фалита на собственика на Групата

Компанията понижи прогнозата за печалбата си