Размерът на изплащаните корпоративни дивиденти глобално падна рязко през 2020 г. заради мерките на властите по света с 12,2% до 1,26 трлн. долара, според новото издание на Глобалния индекс на дивидентите, списван от Янус Хендерсън. Така само между второто и четвъртото тримесечие на миналата година са заличени дивиденти за 220 млрд. долара.

Така общият размер на дивидентите, изплатени между април и декември 2020 г., е бил 965,2 млрд. долара, отбелязва Хендерсън, който анализира дивидентите, изплатени от 1200 най-големи фирми по пазарна капитализация преди началото на всяка година.

Намаляването на дивидентите е най-тежко във Великобритания и Европа, установява индексът, като и двете заедно формират повече от половината от общото намаление на платените суми в световен мащаб, "главно поради принудителното ограничаване на банковите дивиденти от регулаторите", установи Янус Хендерсън.

Изплащането на дивиденти обаче беше устойчиво в САЩ, като през 2020 г. нарасна с 2,6% на годишна база. "Северна Америка се справи толкова добре главно защото компаниите успяха да спестят пари и да защитят дивидентите си, като преустановиха или намалиха обратно изкупуването на акции и защото регулаторите са по-снизходителни към банките", се посочва в доклада.

На други места в световен мащаб Австралия беше силно засегната, но Китай, Хонконг и Швейцария се присъединиха към Канада сред най-добре представящите се страни.

Свиването на общите дивиденти през 2020 г. до 1,26 млрд. долара е под прогнозата на Янус Хендерсън от 1,21 трилиона долара, благодарение на по-малко сериозния спад на изплащанията през четвъртото тримесечие от очакваното. Изплащанията за четвъртото тримесечие спадат с 14% до общо 269,1 милиарда долара.

Спадът беше по-малко сериозен от очакваното, отбеляза Янус Хендерсън, поради факта, че някои компании (цитираха Сбербанк в Русия и Volkswagen в Германия) възстановиха спрените дивиденти в пълен размер, докато други, като Essilor във Франция, ги върнаха на намалено ниво.

"Всяка осма компания спря изцяло изплащането на дивидентите си, а всяка пета ги намали, но две трети увеличиха дивидентите си или ги задържаха стабилно", се казва в съобщението.

На секторна основа банките отчитат една трета от намаляването на дивидентите в световен мащаб по стойност, с намалени дивиденти от почти 54 млн. долара и отменени в размер на 34 млн. долара, което е над три пъти повече от производителите на петрол - следващият най-силно засегнат сектор - където дивиденти за 24 млн. долара бяха отрязани и отменени.

Банките в Обединеното кралство и еврозоната са обект на временни забрани за изплащания на дивиденти акционерите си от миналия март на фона на опасенията, че представителите на отрасъла могат да изчерпат капитала си. Bank of England обаче заяви през декември, че банките могат да възобновят ограничените дивиденти; Британската банка Barclays обяви миналия четвъртък, че ще възобнови изплащането на дивиденти на акционерите.