"Най-добрият момент за инвестиции във взаимни фондове беше вчера, а следващият най-добър момент е сега". Тази стара финансова максима споделя Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на "Компас Инвест" АД, когато екипът на Money.bg го пита защо сега е подходящ момент за подобен род капиталовложения.

Той заедно с Драгомир Великов управляват един от най-успешните договорни фондове у нас - "Компас Глобъл Трендс", който постига впечатляваща доходност - 15.64% за последните 12 месеца, а от началото на 2018-а е лидер на пазара с 11.86%. Фондът е създаден на 1 април 2014 година и вече управлява активи на стойност близо 1.35 милиона лева, като от тогава общата кумулативна доходност възлиза на 25.02%.

"Зад успеха стои изключителен екип от експерти в лицето на на професионални анализатори, бек офис специалисти и портфолио мениджъри", обяснява успеха Великов.

"Стига да бъдат правилно селектирани, договорните фондове могат да бъдат отличен инвестиционен инструмент, както за вложителите с по-скромни средства - между 100 и 10 000 лева, така и за инвеститорите, които разполагат със свободни средства в размер над 100 000 лева", пояснява мениджърът, който е бивш ръководител на отдел "Инвестиционно банкиране" в "Райфайзенбанк" и има над 20-годишен опит с капиталови пазари.

"Компас Глобъл Трендс" постига впечатляваща доходност - 15.64% за последните 12 месеца, а от началото на 2018-а е лидер на пазара с 11.86%

Как се постига най-висока доходност на пазара?

Идеята на двамата мениджъри звучи просто, но пазарът показва, че са малко компаниите, които могат да я приложат: инвестира се в акции на дружества, които се намират във фаза на растеж. "Това са компании, чиито приходи и печалби растат с по-големи темпове от средното ниво на пазара", обяснява Ангарски.

Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на "Компас Инвест" АД

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на "Компас Инвест" АД

Ключът към успеха обаче е в подбора им. Стратегията на фонда е да подбира компании с уникални конкурентни предимства (като иновативни продукти или услуги, опитен мениджмънт, и голям потенциал за растеж на пазарния дял), които оперират в секторите на икономиката с най-силен растеж.

"Компаниите върху, които се фокусираме, следват развитието на дългосрочните световни тенденции като демографските промени, глобализацията, технологичната революция, на която всички ние ставаме свидетели през последните години, промените в образователните системи в различните краища на света и други", казва още Ангарски.

Финансистът, който е с над 15-годишен опит в управлението на пари, посочва технологичният сектор като един от най-перспективните. "В момента света се намира в технологична революция и компаниите от сектора не напразно заемат челните места по пазарна капитализация като изпревариха енергийните, индустриалните и финансовите компании", казва той.

Топ 5 на най-доходоносните фондове, инвестиращи в акции, от началото на 2018 годината

  Доходност от началото на годината (%) Доходност за последните 12 месеца (%) Нетна стойност на активите (лв.)
ДФ КОМПАС ГЛОБЪЛ ТРЕНДС 11,89 15,64 1348967,67
ДФ ОББ ГЛОБАЛ ФАРМ ИНВЕСТ 11,75 11,95 11896840,62
ДФ ОББ ГЛОБАЛ РАСТЕЖ 11,27 10,35 1925105,75
ДФ ГЛОБАЛ ДИВИДЕНТ 6,85 9,1 2248277,1
ДФ КОНКОРД ФОНД - 4 Енергетика 6,66 16,17 680151,09

Източник: Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД)

"Компас Глобъл Трендс" обаче инвестира и в други сфери като био технологиите и медицината, образователните системи , облачните технологии,големите бази данни, видео игрите и модерния начин на живот. "За нас няма сектори, които да игнорираме. По-скоро ние избираме да се насочим в секторите, където потенциалът за растеж е най-голям".

"Зад отличния подбор на компаниите, в които инвестираме, се крият дългогодишни проучвания и анализи на глобалните пазари, индустрии включително до ниво на отделни компаниии", казва още Ангарски.

Успехът на договорния фонд провокира Ангарски и Великов да създадат още един, този път насочен към основно към европейските компании. ДФ "Компас Евроселект" е най-новият фонд в портфолиото от фондове на управляващото дружество. Идеята за неговото създаване идва съвсем естествено в резултат на големия бизнес потенциал, който тепърва предстои да бъде реализиран от компаниите произлизащи от Европа.

"Имаме регион с над 500 милиона високообразовани и платежоспособни жители. Тук се произвеждат най-добрите марки автомобили, часовници, алкохолни напитки, модни брандове и други. Развитието на новите технологии и глобалните тенденции също допринесоха за това много от водещите европейски компании в отделни отрасли на икономиката да преструктурират бизнесите си и да предложат още по-качествени и иновативни продукти и услуги на клиентите си", обяснява Ангарски.

"Компас Евроселект" ще инвестира в акции на печеливши публични компании с устойчив бизнес модел и растеж на приходи, търгувани на регулиран европейски пазар. "Това са компании с реализиран ръст на акциите по-голям или равен на ръста на борсовите индекси DAX и Euro Stoxx 50", обяснява Великов и добавя, че целта на новия фонд е да идентифицира и инвестира в компании, които предлагат специфичен или иновативен продукт или услуга, които притежават конкурентни предимства.

Стига да бъдат правилно селектирани, договорните фондове могат да бъдат отличен инвестиционен инструмент

Фондът е на пазара от 16 юли и поради нормативни ограничения компанията не може да обяви доходността му през първите шест месеца от неговото създаване. Това, което е известно обаче, е, че портфолиото се фокусира върху икономически сектори, свързани с дигитални разплащания (чрез мобилни устройства и карти), устойчиво развитие, комуникации, водещи брандове за спортна екипировка, мода и други.

Драгомир Великов, директор "Инвестиции" и ръководител "Бизнес Развитие и Стратегии"

Драгомир Великов, директор "Инвестиции" и ръководител "Бизнес Развитие и Стратегии"

Взаимните фондове - по-бързият път към постигане на финансовите цели

Двамата мениджъри са убедени, че колкото по-рано започне да инвестира човек, толкова по-добре за него. "За съжаление повечето хора започват да инвестират твърде късно и в даден момент си дават сметка, че е много трудно цял живот да се разчита на трудови доходи", казва Ангарски.

"Към това трябва да прибавим и факта, че през последните десет години инфлацията е изяла над 30% от парите ни (въпреки че същия период се характеризира с едни от най-ниските равнища на инфлация в исторически план въобще, б.р.), а лихвите по депозитите са намалели с близо двадесет и пет пъти за същия период", допълва той.

Запитани за рисковете, които поемат инвеститорите в тези финансови инструменти, предприемачите са категорични: най-големият риск за всеки един вложител е неправилната преценка, която може да бъде направена при избора на договорен фонд, а това зависи от определянето на точния инвеститорски профил.

Ето защо съветват при подбора на фонд да се внимава за paзмepa нa вcичĸи paзxoди, cвъpзaни c инвecтициятa (тpaнзaĸциoнни paзxoди, тaĸcи зa yпpaвлeниe, дaнъчнo oблaгaнe), както и за възмoжнocттa нa мeниджмънтa дa peaлизиpa нaй-виcoĸa нeтнa възвpaщaeмocт измeждy фoндoвeтe cъc cxoдeн pиcĸoв пpoфил в пpoдължeниe нa нaй-дълъг пepиoд oт вpeмe.