За пръв път в историята Китай разреши вноса на ориз от САЩ. Според анализатори това е ясен сигнал за затопляне на отношенията между двете най-големи икономики в света след трудна година, белязана от напрежение и взаимно налагане на мита, пише Reuters.

Разрешението, потвърдено от китайската митническа служба, идва в момент, когато Вашингтон и Пекин се готвят за преговори през януари, след като президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха временно 90-дневно примирие.

Все още не е ясно колко ориз ще купи Китай от САЩ. Страната е един от най-големите потребители на земеделската култура в света, като я внася предимно от азиатските си съседи. Развръзката идва след преговори, продължили години, без да бъде постигнат конкретен резултат.

От 27 декември вносът на кафяв ориз, полиран ориз и натрошен ориз от САЩ вече е разрешен, стига товарите да отговарят на китайските стандарти и да са регистрирани в Министерството на земеделието на САЩ.

Китай позволява вноса на ориз от САЩ

Китай позволява вноса на ориз от САЩ

Ново споразумение между страните

"Разрешението за американски ориз предполага подобряването на отношенията между САЩ и Китай", казва Чери Жанг, земеделски анализатор в JCI. Вносът вероятно ще бъде поръчан от държавни компании.

Според представители на мозъчен тръст в Пекин, свързан с правителството, цената на американския ориз не е конкурентоспособна в сравнение с вноса от Южна Азия. По думите им решението за официално разрешаване на вноса трябва да се тълкува като жест на добра воля.

Китай отвори своя пазар на ориз, когато се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г., но липсата на фитосанитарен протокол между Китай и САЩ ефективно забрани вноса, според търговската група USA Rice.

През юли Пекин официално наложи допълнителни мита от 25% върху американския ориз, въпреки че по това време вносът не беше разрешен.