Хващаме Никола Илчев, основател на първата в България Академия за електронна търговия eCommerce Academy, току-що върнал се от най-големия пазар за онлайн продажба на стоки в света- Китай, оценяван на над 1 трилион долара в момента.

"Там размерите са плашещи, като над милиард души от населението имат достъп до интернет през мобилните си устройства, а по този начин и достъп до онлайн магазини", споделя пресните си впечатления Илчев. Експертът вече има натрупан богат опит в организирането на събития, свързани с електронната търговия, като той съчетава доброто познаване на българския пазар с впечатленията си от чуждестранните - както на околните балкански страни, така и на най-големите в света.

Ето защо го питаме има ли добри примери, които можем да откраднем от китайците? "Не можем много да вземем, но може би това, което все пак да опитаме да откраднем е начинът, по който те правят съдържание. Той е много интересен, създава се динамично съдържание, чрез постоянна демонстрация на продуктите за продажба, чрез постоянно обяснение на техните преимущества, за тяхната полезност спрямо предпочитанията на потребителя", обяснява Илчев.

Следващото събитие, в което Илчев се включва у нас, не е в широкия формат на неговите мащабни конференции, а точно обратното - уебинар с внимателно подбрани лектори, които да помогнат на аудиторията от малки и средни търговци да развият собствена електронна търговия - независимо дали сега започват или вече имат натрупан известен опит. Той ще се състои на 5 юни 2024 година от 10:30 часа и е озаглавен "Как да развием печеливша е-търговия за малък и среден бизнес през 2024". В него участие ще вземат експертите Христо Колев, ръководител "Е-търговия" в tbi bank, Борислав Колибаров, съосновател на MarmaLAB, Георги Костов, съосновател на GombaShop и Добромир Милчев, управител на магазина soundmart.bg. Cъбитиeтo е безплатно и щe пpoдължи eдин чac, като yчacтиeтo в диcĸycиятa изиcĸвa caмo пpeдвapитeлнa peгиcтpaция TУK>>>

Снимка 667705

Първите стъпки за създаването на собствен онлайн бизнес

Илчев обещава да сподели по време на събитието ценни съвети как да започнем собствена онлайн търговия, като е формулирал 7 важни стъпки в тази посока. Споделя с екипа на Money.bg обаче само първите 3 с ясното послание, че за останалите читателите на медията трябва да се запишат за уебинара.

Стъпка 1 - проучването

"На първо място винаги стои проучването. Аз съм много голям почитател на това един бизнес да направи много добро проучване по отношение на това дали неговата стока е подходяща да бъде продавана онлайн", казва специалистът. По думите му всяка стока има своите специфики и за да се реализира добре в интернет, трябва да бъде опознаят пазара. "Ако една стока е прекалено евтина, но същевременно нейната доставка би излязла скъпо, по-скъпо от самия продукта да речем, тогава електронна търговия с нея не може да съществува, защото никой няма да е съгласен да плати, да речем, 8 лева за доставка за продукт, който струва 3 лева".

Стъпка 2 - създаването на нарочен екип

Илчев е категоричен, че за да съществува успешно един интернет магазин, то трябва да има поне един конкретен човек в организацията, който да е отговорен за него. "Много често допускана грешка е, че буквално се хваща шефът, счетоводителят, образно казано, случайни хора от компанията и те не си сформират екипа, те просто решават, че ще правят онлайн бизнес така, между другото".

Според него това не е сериозен подход, защото по думите му в 21 век онлайн бизнесът изисква много усилия и ресурси. "Буквално става бизнес в бизнеса - отделен канал за продажби, който изисква своето внимание и екип, който да го ръководи".

Стъпка 3 - изборът на правилните канали

Експертът е категоричен, че решението за канала за търговия е от ключово значение за успеха на продажбите. "Дали собствен сайт, дали маркетплейс платформа, дали да не се започне по някакъв друг начин - това са все различни опции".

Началната инвестиция - варираща между 5 и 8 хиляди лева

Снимка 667706

Ако сте решили да започнете онлайн бизнес, както при всеки вид бизнес от над сто години насам, трябва добре да си направите сметката за първоначалните разходи. "Трябва да имаме отделен бюджет, който сме предвидили само за тази дейност и който няма да повлияе на основния ни бизнес, ако го загубим", е според експертът формулата за намаляване на финансовия риск.

"Пред 2024 година 2-3 хиляди лева са тотално недостатъчни. Аз по-скоро бих казал, че една сума от порядъка на 5-8 хиляди лева би била достатъчна за стартирането на собствен онлайн бизнес", казва той с уточнението, че различните търговски ниши изискват различни по мащаб инвестиции. Да речем търговията с дрехи, която е сред най-силната в България, е много трудно да бъде постигната с малък бюджет. В същото време обаче, ако намерите своя ниша, тя може да се осъществи с по-малко ресурси.

Ако искате да научите повече с подробности не само как да разпишете бюджета за бъдещия си бизнес, но и как да минимизирате първоначалните грешки, трябва да се регистрирате за уебинара на Никола Илчев и tbi bank, който е само след два дни. Повече информация за програмата и лекторите, можете да прочете ТУК>>>