Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви официално, че спира работа с търговците на криптовалути.

"Голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които Fibank работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути", гласи съобщение на банката. Тя добавя, че на всички търговци на криптовалути е предоставена възможност да разполагат със своите средства, за да се разплащат с клиентите си.

Както Money.bg писа, голяма част от българските борси за bitcoin и подобни вчера спряха работа, тъй като сметките им бяха временно блокирани. От ПИБ не коментираха случая, но банков експерт каза, че банките предприемат подобни ходове при съмнения за злоупотреби, които могат да навредят на самата институция или на нейните клиенти.

Част от българските борси за биткойни спряха да работят заради блокирани сметки
Обновена

Част от българските борси за биткойни спряха да работят заради блокирани сметки

Решението оставя инвеститори без достъп до средствата им

Решението на ПИБ означава, че българските борси за криптовалута ще трябва да търсят друга банка-партньор. Това обаче може да се окаже трудна задача, след като българската финансова институция бе една от малкото у нас, която приемаше да работи с тях. 

От останалите само "Централна кооперативна банка" е съобщила официално, че отказва преводи, свързани с криптовалути, но неофициално всички останали също не приемат.