Печалбите на корпорациите по света вероятно ще намалеят през третото тримесечие на 2021 г. след рекордните нива от периода април - юни, сочат изчисления на Reuters. Ако прогнозата се окаже вярна, това ще е първият спад от година и половина насам. Причините, посочва агенцията, са разпространението на делта варианта на коронавируса, който създава проблеми във веригите за доставки и повишава разходите за труд.

През второто тримесечие на 2021 г. огромните фискални стимули и намалените ограничения повишиха силно потребителското търсене, а компаниите повишаваха цените, за да се справят с проблемите с доставките и намаления инвентар. Това помогна за ръста на общата чиста печалба на 2 542 световни компании с пазарна капитализация от над $1 млрд. до рекордните $734 млрд., по анализ на Reuters. През третото тримесечие обаче прогнозата е за спад от 8% до $678,2 млрд.

Ръстът на продажбите на дребно и на производството в Китай се забавя значително през юли заради повишен брой заразени и наводненията. В САЩ ръстът на бизнес активността също спада за трети пореден през през август. Продължаващият недостиг на чипове също накара автомобилните производители да намалят производството.

"Проблемите в доставните вериги, на пазара на труда и повишението на цените вероятно ще успокоят растежа през третото тримесечие", казва Браян Джейкъбсън, старши инвестиционен стратег в Wells Fargo Asset Management. И посочва, че разходите за транспорт също са изключително високи, а намаляващата фискална подкрепа за потребителите ще промени разходите им.

Reuters прогнозира спад на печалбите на американските компании със 7,2%, на европейските с 10,3%, а на азиатските - с 9,6%. Най-голям ще е той при недвижимите имоти, финансовия сектор и потребителските стоки, които не са от първа необходимост - прогнозира се спад от 22,2%, 18,8% и 16,2% спад, съответно. Средният марж ще намалее до 10,66% от 11,43%.