Руските банки "Сбербанк" и "Внешекономбанк" приключват операциите си в Украйна. Кредиторите са обект на санкции, неспособни да предприемат нови сделки и им е забранено да изнасят активи извън Украйна.

Киев наложи санкции на руските банки на фона на боевете в Източна Украйна и анексирането на Русия в Крим през 2014 г. През септември украински съд замрази активите и акциите на украинските им дъщерни дружества, след като украински компании спечелиха искане за обезщетение за изгубени активи от анексирането.

"Руските банки са подложени на санкции. Има забрана за тях при прехвърлянето на активи извън Украйна към родителските структури (компаниите-майки, б.р.)", казва управителят на централната банка на Украйна Яков Смолий в интервю за Reuters.

Той потвърди, че банките се движат към приключване на дейността си в Украйна, но не може да предвиди кога ще се случи това.

"Като се има предвид структурата на балансите и тяхната динамика през последните две години, те значително намалиха присъствието си на пазара, значително намалиха активите си и това показва, че банките сами прекратяват дейността си", обясни Смолний.

"Сбербанк" съобщи в изявление, че активите й с висока ликвидност нарастват с 50% до 330 млн. долара през първите 9 месеца на 2018 г. Тя се опита да продаде украинските си активи, но централната банка блокира продажбата, тъй като офертите не отговарят на украинското законодателство.

"Трябва да се отбележи, че банката винаги е изпълнявала вярно и ще продължи да изпълнява вярно своите задължения към клиентите", каза "Сбербанк".

"Внешекономбанк" не отговаря на искането за коментар. Но в изявление в петък нейното дъщерно дружество отбеляза, че апелативен съд в Киев е отменил септемврийското замразяване на активите си.

Миналия месец централната банка на Украйна установи, че дъщерното дружество на руската банка VTB е в несъстоятелност и го постави под контрола на държавен гаранционен фонд, в който вложителите, защитени от закона, ще получат парите си.

"По-нататъшната продажба на активи ще се осъществи, лицензите ще бъдат отменени и - да - ликвидация на банката", казва Смолий.

И трите банки, преди 2014 г., бяха сред първите 15 най-големи кредитори в Украйна.