Енергийният лидер Royal Dutch Shell започна експлоатацията на най-дълбокото подводно находище на петрол и газ, което се намира на 2,89 километра под морското равнище в Мексиканския залив.

Холандският гигант ще добие черно злато от находището Стоунс за първи път, след като инвестира милиарди долари в разработването му през последните три години, пише The Guardian.

Очаква се компанията да срещне голям отпор от екологични организации и зелени активисти. В същото време обаче новите залежи ще стимулират приходите на Shell.

През последната година заради ниските цени на черното злато и нарасналия натиск от страна на екоорганизациите компанията беше принудена да се откаже от редица скъпи проекти.

Миналата есен от Shell спряха разработването на сондажите в Аляска и на находище в Алберта, Канада.

Въпреки това от компанията посочват, че акционерите са готови да продължат да инвестират сериозни суми в дълбоководни залежи, които могат да гарантират сериозен растеж в бъдеще.

Изчисленията на Shell показват, че до началото на 2020 година добивът от подобни проекти може да нарасне до над 900 000 барела на ден.

Находището Стоунс е доста по-дълбоко от предишният рекордьор Макондо, което също се намира в Мексиканския залив. То беше експлоатирано от British Petroleum, но през 2010 година инцидент предизвика огромен петролен разлив. Тогава 11 работника на платформата Deepwater Horizon изгубиха живота си.

Прогнозите на холандския лидер са за добив от 50 000 барела петрол на ден, когато Стоунс достигне пълния си капацитет в края на следващата година.