Запозната с историите за това как Келнер стана най-богатият човек в Чехия, като насочи PPF към някои от най-рисковите пазари в света, страната беше шокирана от смъртта на 56-годишния милиардер при катастрофа с хеликоптер през март 2021 г. Година по-късно, лишена от визията на олигарха и политическия опит, PPF изглежда търси по-безопасни води, пише Deutsche Welle.

Основавайки компанията по време на приватизацията през 1990-те, Келнер прекара три десетилетия в изграждането на PPF в рядък звяр: чешки гигант. Сега корпорацията разполага с около 40 милиарда евро (45 милиарда долара) в активи, като в основата са банкирането в Централна Европа, телекомите и медиите.

Въпреки това, през последното десетилетие, дъщерното дружество Home Credit беше основният двигател на рентабилност чрез своите бизнеси за потребителски заеми в Китай и Русия. Как PPF през 2010 г. стана първата чуждестранна компания, получила лиценз за кредитиране в Китай или оцеляла сред жестоката конкуренция на руските олигарси, отдавна е въпрос с отворен отговор.

Повечето свързват успеха с умелото политическо маневриране на Келнер, за което се възхищаваше и се страхуваше. Милиардерът е имал връзки с проруския бивш президент Вацлав Клаус и е работил в тясно сътрудничество с неговия наследник Милош Земан и неговия вътрешен кръг от бизнесмени, свързани с Русия и Китай, които са прекарали години в опити да доближат чешката външна политика до източните интереси.

Скандалите не бяха рядкост. През 2014 г. Земан запозна Келнер с китайския президент Си Дзинпин и милиардерът го транспортира до дома с частен самолет. Тогава олигархът беше заподозрян, че помага и за затварянето на пътища и спирането на протести, когато Си посети Прага две години по-късно. Мнозина наблюдаваха с тревога нарастващите интереси на PPF към медийния сектор в Централна Европа, след като през 2019 г. беше разкрито, че компанията провежда PR кампания за Пекин. "Чешката външна политика със сигурност се промени около времето, когато PPF получи първата си възможност в Китай", казва Вит Хавелка от Асоциацията по международни въпроси (AMO).

По-близо до дома

Анализаторът признава, че липсват твърди доказателства, че политиканството на милиардера е довело до източните успехи на PPF. Въпреки това, почти година след смъртта му, PPF изглежда се оттегля от някои от тези рискови пазари, за да се съсредоточи върху Европа и САЩ.

Многобройни доклади твърдят, че компанията е готова да продаде руското поделение на Home Credit на местната корпорация Sistema. PPF отказа нито да опровергае, нито да потвърди спекулацията пред DW. В края на декември обаче финансовият директор Катерина Жираскова намекна, че Home Credit може да продаде или да вземе партньори на пазари с "ограничен... потенциал". Това породи подозрение, че китайското подразделение на Home Credit също може да бъде в кюпа.

Bloomberg съобщи също, че продажби на стойност близо 2,5 милиарда долара могат да бъдат извършени в Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините.

Междувременно PPF все още усилено преследва придобивания. Но фокусът му очевидно е върху пазари, които са по-близо до дома. Групата работи, например, върху сделки, които ще доведат до създаването на третата по големина банка в Чешката република, да разшири участието си в европейските телекоми и да разшири неотдавнашния си пробив на пазара на недвижими имоти в САЩ.

"Справедливо е да се каже, че има препозициониране", каза един източник от компанията. "PPF винаги е била и все още е опортюнистична компания, но сега има по-дълбока концентрация върху установените пазари", каза говорителят на PPF Леос Русек за DW. "Ние засилваме дейността си в Европа и САЩ в банкирането, телекомуникациите, биотехнологиите, индустрията и недвижимите имоти."

Само бизнес?

Разтърсена от пандемията, Home Credit отбеляза спад в оперативните приходи в Китай до 462 милиона евро през първата половина на 2021 г. в сравнение с над 1 милиард евро през предходната година. Но не само COVID-19 вреди на крайния резултат. Конкуренцията се засилва на някои от азиатските пазари, където работи Home Credit. "Банките на тези пазари виждат PPF да раздава потребителски заеми и са решили, че биха могли и те да го правят", каза източникът от компанията.

Тези местни конкуренти могат да имат значителни предимства. Например, едно местно партньорство на пазар като Китай, където Пекин миналата година започна да ограничава достъпа до местно финансиране за чуждестранни банки, може да има смисъл. Такава променяща се регулация може да направи работата на тези пазари рискована. И този риск само нараства с нарастването на геополитическото напрежение, посочват анализатори.

"Има промяна в Китай от влизането на PPF", каза Лукас Кованда, главен икономист в Trinity Bank в Прага. "Нарастващото напрежение прави все по-рисковано да се работи в страни с авторитарни режими, които възприемат бизнеса като идващи от недружелюбна нация. Това вероятно ще накара компания като PPF да обмисли посоката си."

Home Credit също се сблъсква с геополитически затруднения в Русия. Съобщава се, че значителните активи на звеното в Казахстан възпират унгарската OTP Bank, смятана за потенциален купувач, тъй като централноазиатската страна се намираше на ръба на гражданска война в края на миналата година. "Очевидно има геополитическо напрежение около Русия и това влияе на бизнес решенията, разбира се", каза източникът на PPF. "Ние винаги следим парите. Вижте само рублата! В крайна сметка трябва да се запитате дали искате да останете дълго на пазар, който има почти безкрайно поевтиняваща валута?"

На фона на повишеното напрежение "добрите политически връзки са все по-важни, ако ще работите на пазари като Русия и Китай", отбеляза Кованда. Но PPF изглежда изчерпва политическото си ноу-хау, точно когато има най-голяма нужда от него.

Междувременно Ладислав Бартоничек, който притежава половината от 1% дял в PPF, който не се държи от семейството на Келнер, седи на стола на главния изпълнителен директор. Но той изглежда признава, че не е в състояние да насочи PPF през същите опасни води като покойния олигарх.

"Той поемаше по-голям риск, това е сигурно", каза Бартоничек в края на миналата година, докато обясняваше подхода си към стратегията на групата за сключване на сделки. За разлика от тях милиардерът изгради такова влияние, че смъртта му предизвика широка дискусия в медиите за последиците за чешката външна политика. "Империята на Келнер е толкова вкопана в основната инфраструктура на държавата, пише един колумнист, "че всяка промяна на курса е фундаментална в цялата страна".

Още по-лошо е, че PPF всъщност загуби двама политически шампиони на източното си богатство, предполага високопоставен политически източник в Прага. Отслабено от лошо здраве и съпротива от страна на голяма част от политическия естаблишмънт, тласъкът на президента Земан на изток през последните години се бори на фона на поредица от дипломатически бедствия, които накараха отношенията на Прага с Москва и Пекин да се разпаднат.

"Загубата на влиянието на Земан е също толкова вредна за PPF, колкото смъртта на Келнър", заяви източникът. "Просто имаше твърде много неуспехи. Сега руснаците разбират нарастващата неуместност на Земан. И Китай не е много по-назад."