Най-голямата компании във фармацевтичния сектор у нас - "Софарма трейдинг", отчита рекорден ръст на печалбата си през първото тримесечие на 2020 година, включващо първите две седмици на извънредното положение в страната.

Според данните на консолидирания финансов отчет на групата, в която влизат и изчисленията за дъщерните дружества, печалбата от оперативна дейност расте с над 99% през периода януари-март 2020 година в сравнение със същите месеци на предходната година. Тя се увеличала от 2,828 милиона лева за 2019 година до 5,649 милиона лева за настоящата.

В същото време нетната печалба на "Софарма трейдинг" се увеличава с над 78% до 4,146 милиона лева за първото тримесечие на годината при 2,326 милиона лева за същия период на 2019 година.

Данните от отчета сочат, че приходите на компанията са нараснали с почти една четвърт или с повече от 56 милиона лева в сравнение с миналата година. Така към края на март 2020 година те възлизат на общо 289 милиона лева.

"Софарма" купува веригата "ЕС СИ ЕС Франчайз", която има 150 аптеки у нас

"Софарма" купува верига със 150 аптеки у нас

Предстои сделката да бъде одобрена от КЗК

Според данните общо собственият капитал на групата нараства до близо 80 милиона лева за първото тримесечие на тази година при 75,8 милиона лева за миналата.

"Софарма Трейдинг" развива дейност в няколко сегмента на здравния сектор, включително търговия и дистрибуция на едро с лекарства, медицински изделия и консумативи. Преди пет години групата отвори и своя верига аптеки в страната - SOpharmacy, като вече има 60 обекта на българския пазар.

През март месец от дружеството обявиха, че ще придобият още една верига аптеки у нас - "ЕС СИ ЕС Франчайз". Последната оперира под марките "Санита", "Сейба аптеки и дрогерии" и "Софийски аптеки". Тя има над 150 обекта.

Групата има сериозно присъствие на пазара в съседна Сърбия. В началото на миналата година то придоби 100% от местния дистрибутор на лекарства "Лековит".

"Софарма Трейдинг" купи 100% от акциите на "Лековит"

"Софарма Трейдинг" купи 100% от акциите на най-бързо растящия доставчик на лекарства в Сърбия

През 2017 година дружеството стана мажоритарен собственик в компанията